follow us Like Us Google+ RSS Ενημέρωση μέσω e-mail
Γράφει ο mitsos175

Αμ δε που θα φύγει η αρρώστια με αέρα. Η πολιτική χολέρα δεν φεύγει έτσι, εκτός αν είναι τυφώνας, Επανάσταση δηλαδή, που θα τους πάρει και θα στους σηκώσει. Αέρααα! "Αέρα πατέρα" τα δανεικά κι αγύριστα στους κεφαλαιούχους. Γιατί τα λεφτά πάνε στα λεφτά.

"Σε μια παραδοχή που αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις προχώρησε πριν από λίγο ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΔΟΛ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, Παναγιώτης Ψυχάρης. Μιλώντας ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής (που απολαμβάνει τα προνόμια των ανακριτικών αρχών) και λίγο πριν το τέλος ρωτήθηκε από τον πρόεδρο, Σωκράτη Φάμελλο που βρήκε ο Όμιλος χρήματα ύψους 27 εκατ. ευρώ, από τη στιγμή που ο εκδότης κ. Σταύρος Ψυχάρης, εμφάνιζε στο λογαριασμό του μόλις 12 εκατ. ευρώ προσωπική περιουσία. Τότε, ο γιος Ψυχάρη, δήλωσε πως ο ίδιος εγγυήθηκε άλλα 15 εκατ. ευρώ προσωπικώς αλλά όχι με μετρητά αλλά με «αέρα», προκαλώντας σούσουρο στην επιτροπή..."  Πηγή

Σαν πολύ αέρα πήρες ρε Ψυχάρη. Δεκαπέντε εκατομμύρια;

Κατ' αρχήν θα παρατήρησες, ότι οι πλούσιοι δεν πάνε σε αστυνομικά τμήματα, γραφεία εισαγγελέων κλπ να δώσουν κατάθεση. Αυτά είναι για τους υπόλοιπους, για κάποιον που χρωστά πχ το ρεύμα, κανένα φουκαρά που δεν έχει για το χαράτσι κοκ...

Για τον αέρα τώρα. Πράγματι είναι πρακτική στο εμπόριο να δίνεται ο λεγόμενος αέρας. Αέρας λοιπόν στις συναλλαγές σημαίνει την υπεραξία "που έχει αποκτήσει μια επιχείρηση, λόγω καλής φήμης, πελατείας ή θέσης και, (κατ’ επέκταση), το χρηματικό ποσό που αναλογεί σ' αυτήν".
 Όμως τι γίνεται όταν κάποιος παρουσιάζει ψευδή εικόνα για να πάρει περισσότερο αέρα; Τότε έχουμε την περίπτωση του "αεριτζή". Γι αυτό οι τράπεζες δίνουν δάνεια βασισμένες σε πραγματικές εγγυήσεις και όχι σε λόγια του αέρα. Συνήθως ζητούν ακίνητα για να "δέσουν", δηλαδή να σιγουρευτούν. Εκτός αν έχουν άνωθεν εντολές...

Έτσι στους πλούσιους και τους ημέτερους ισχύει ο αέρας ακόμα κι εκεί! Αέρας αλλά όχι σκέτος, όχι σαν αυτόν που αναπνέουμε κι όπως πάνε θα τον φορολογήσουν κι αυτόν. Αέρας κοπανιστός! Τι σόι αέρας αξίζει 15.000.00,00 ευρώ; Ο αέρας του πλούσιου. Που από τα Ιμαλάια και τα δάση του Αμαζονίου να τον έφερναν εμφιαλωμένο, θα στοίχιζε πολύ λιγότερο.

Ο αέρας λοιπόν των πλούσιων επιχειρηματιών εδώ ταυτίζεται μ' αυτό που λένε στον εμπόριο "πρόσωπο" δηλαδή αξιόπιστο άτομο που μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Βέβαια στην πιάτσα λένε και κάτι άλλο για το πρόσωπο που δεν φέρεται εντάξει. "Μούτρο".

Μούτρα με αέρα λοιπόν. Και με τα δανεικά; Αυτά θα τα πληρώσουμε εμείς. Ο κυκλώνας το Μνημονίου δεν λέει να κοπάσει. Όσα παίρνει ο άνεμος, ή ο πλούσιος και συνήθως τα βγάζει πετώντας στο εξωτερικό. Να πάρουν λίγο αέρα στα νησιά Καϋμάν, στην Ελβετία ή όπου αλλού...

Στο μεταξύ αν εσύ νομίζεις ότι θα γίνει κάτι ουσιαστικό από τους κηφήνες που κυβερνάνε και που οι ίδιοι είναι πίσω από όλα αυτά, τότε σίγουρα έχουν πάρει τα μυαλά σου αέρα. Μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τον εαυτό μας. Οι σωτήρες είναι σαν την πορδή, άλλου είδους αέρα, με πιο βαριά μυρωδιά.

Στο μεταξύ θα ήθελα λίγο αέρα, γιατί μου ήρθαν οι λογαριασμοί. Να σκάσω και να τους πληρώσω; Ε βέβαια μην ρίξουμε έξω το κράτος εμείς. Τι θα κάνουν μετά τα παράσιτα; Περαστικά μας. .

Πηγή
Το τραγούδι για μια 17χρονη μαθήτρια από το Fairfax High School, που έγινε παγκόσμια επιτυχία
Adtech Ad
Από τη mixanitouxronou.gr:
Η αξέχαστη και μάλλον μοναδική επιτυχία που έκανε το συγκρότημα Knack ήταν το τραγούδι My Sharona που το 1979 ανέβηκε στο Νο1 του Billboard, όπου παρέμεινε για έξι εβδομάδες. Ήταν το πρώτο τραγούδι της δεύτερης πλευράς του δίσκου Get the Knack που κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά.
Τη μουσική του τραγουδιού έγραψε ο κιθαρίστας του γκρουπ Berton L. Averre, αλλά τους στίχους ο ερωτοχτυπημένος τραγουδιστής Νταγκ Φίγκερ. Όλα έγιναν για μια 17χρονη μαθήτρια από το Fairfax High School. Ο Φίγκερ πρωτοείδε τη Σαρόνα Άλπεριν όταν μπήκε σε ένα κατάστημα ρούχων όπου εργαζόταν το κορίτσι. Την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά, παρά το ότι ο ίδιος είχε ήδη μία σχέση. Το ίδιο και η Σαρόνα. Ο Ντάγκ ερωτεύτηκε τόσο πολύ τη Σαρόνα που μετά από λίγο καιρό χώρισε, αλλά όχι και η Σαρόνα.

  Τίποτα όμως δεν εμπόδιζε τον Νταγκ από το να εκφράσει τα αισθήματά του στην νεαρή κοπέλα ακόμα κι όταν εκείνη πήγαινε με τον φίλο της σε συναυλίες των Knack. Ένιωθε τόσα πολλά για την 17χρονη που αποφάσισε να τα εκφράσει και στο χαρτί. Έτσι έγραψε το My Sharona. Σε μια συνέντευξή του στη Washington Post, ο Φίγκερ είπε αν και ήταν 25 όταν έγραψε το τραγούδι, η «ματιά» ήταν ενός 14χρονου. Το single πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα στην Αμερική με τη Σαρόνα να ποζάρει στο εξώφυλλο κρατώντας τον δίσκο του συγκροτήματος Get the Knack. Ένα χρόνο μετά την πρώτη τους συνάντηση η Σαρόνα χώρισε και έκανε σχέση με τον Νταγκ με τον οποίο έμεινε μαζί για 4 χρόνια. Χώρισαν όμως, καθώς η Σαρόνα δεν μπορούσε να αντέξει ούτε τον αλκοολισμό του Νταγκ, ούτε τη διασημότητα.
Όταν αργότερα ρωτήθηκε σε συνέντευξη για τον λόγο του χωρισμού η κοπέλα απάντησε ότι ήθελε να είναι η Σαρόνα για τον εαυτό της, όχι η Σαρόνα κάποιου άλλου. Αφού ξεπέρασε τον Φίγκερ, η Σαρόνα έγραψε στο ίντερνετ: «Από τότε που εγώ κι ο Νταγκ γνωριστήκαμε οι ζωές μας άλλαξαν για πάντα. Είναι πολύ σπάνιο δύο άτομα να έχουν τέτοια επίδραση ο ένας στην άλλον. Η σχέση που είχαμε είναι κάτι που θα εκτιμώ για όλη μου τη ζωή, ο Νταγκ θα έχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου».

  Οι δυο τους έμειναν πολύ καλοί φίλοι μέχρι το τέλος. Τον Φεβρουάριο του 2010 ο Νταγκ Φίγκερ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών, από καρκίνο. Δεν ήταν μόνο αυτό το τραγούδι που γράφτηκε για τη Σαρόνα και τα αισθήματα του Νταγκ γι’ αυτήν. Τα τραγούδια «That’s What the Little Girls Do», «(She’s So) Selfish» και «Frustrated» είναι επίσης γραμμένα για τα μάτια του κοριτσιού. Σήμερα η Σαρόνα Άλπρειν έχει ένα μεγάλο γραφείο real estate στο Λος Άντζελες. Και το όνομα του του site που δημιούργησε είναι Μysharona.com!

Πηγή

Ομαδικός αυνανισμός: "Εγώ και η γυναίκα μου το κάνουμε με παρέα"

Αναγνώστης μας ρωτά: 
Γεια σας ειμαι 58 χρονων και η γυναικα μου 50. Μας αρεσει να κανουμε σεξ και τα τελευταια χρονια προτιμουμε να αυνανιζομαστε παρέα αλλα και μονοι μας. Ειναι φυσιολογικο αυτό; Ευχαριστω πολύ. 
Αγαπητέ αναγνώστη, στο ερώτημά σας απαντά ο Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας, Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου
 Αν αυτό σας παρέχει επαρκή ικανοποίηση δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως η συνήθεια αυτή συνήθως κρύβει άλλα μικρά προβλήματα από τη μεριά του άντρα ή της γυναίκας. Τα θέματα αυτά αφορούν προβλήματα στύσης τοπικές ενοχλήσεις στη γυναίκα που σχετίζονται με την ύγρανση του κόλπου και την ερωτική επιθυμία. 
Διαβάστε επίσης: 
Σεξ στα 60
Την ακούω με πολλή προσοχή. Με κοιτάζει κατάματα και ο λόγος της είναι ξεκάθαρος όπως και τα «θέλω» της. Προσεγμένη εμφάνιση και άψογο απογευματινό μακιγιάζ, λες και μόλις βγήκε από τη μακιγιέζ της. Δηλώνει ότι έρχεται κατευθείαν από τη δουλειά της, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, σε πολυεθνική εταιρεία. Χωρισμένη με ένα γιό, γιόρτασε χθες τα 43 της χρόνια μαζί του, μια και δεν υπάρχει ανδρική παρουσία δίπλα της. «Ψάχνω έναν άνδρα να μου εμπνέει σιγουριά. Να αισθάνομαι δυνατή δίπλα του. Να μην είναι καχύποπτος και ανακριτικός. Να μην είναι μίζερος και εσωστρεφής. Να μην έχει επαγγελματικές ανασφάλειες και να μη μετράει και το τελευταίο ευρώ. Να μην ψωνίζει μόνο στις εκπτώσεις και να μη γκρινιάζει όταν σπάω ένα ποτήρι. Να ξέρει να γοητεύει μια γυναίκα και να μην ξεχνάει τα γενέθλιά μου. Να μην κάνει αποτρίχωση στο στήθος του και να μην ξυρίζει τις γάμπες του. Να μη στηρίζεται στο δικό μου εισόδημα για να πάμε διακοπές... Όμως τέτοιους άνδρες καλοβαλμένους και γοητευτικούς βρίσκω μόνο γύρω στα 60, χωρισμένους και με μεγάλα παιδιά. Όμως οι μεγάλες διαφορές ηλικίας με τρομάζουν. Αυτό με οδηγεί σ’ ένα μικρό αδιέξοδο και δεν μπορώ να προχωρήσω σε μια σχέση. Είναι υπερβολικός ο φόβος μου; Απογοητεύτηκα τόσο πολύ από μια πρόσφατη σχέση μου με άνδρα μικρότερό μου πέντε χρόνια, που είπα καλύτερα μόνη μου, παρέα με τη φίλη μου την Άντα, που και εκείνη ψάχνει έναν ανάλογο σύντροφο...».
Οι εξηντάρηδες λοιπόν στο ερωτικό προσκήνιο! Και μάλιστα επιλέξιμοι από γυναίκες πετυχημένες και που ξέρουν τι θέλουν!
Η ωριμότητα
Η πείρα που αποκτήθηκε από τη ζωή είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για τη συνέχεια της πορείας και τη συνύπαρξη σε μια σχέση. Κακοί χειρισμοί, υπερβολικές απαιτήσεις, εκρήξεις θυμού, εμμονές, συχνές εναλλαγές συναισθημάτων έχουν οριοθετηθεί από προηγούμενες σχέσεις και εμπειρίες. Η τέχνη της υποχώρησης, της διαπραγμάτευσης, της συζήτησης και της θετικής προαίρεσης αποκτάται μόνο με την πείρα και μέσα από προηγούμενες αποτυχίες.
Ένα άλλο βασικό προσόν είναι το γεγονός ότι ο εξηντάρης «πατάει σχεδόν καλά στα πόδια του». Κοινωνικά και επαγγελματικά καταξιωμένος, δεν έχει λόγο να αμφιβάλλει για τον εαυτό του. Έχοντας λύσει τα επαγγελματικά και προσωπικά του θέματα έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει χρόνο και σκέψη για τη σύντροφό του, αναζητώντας μια ποιότητα ζωής.
Η ηλικία των 60 χρόνων είναι μια οριακή φάση στη ζωή του άνδρα. Είναι η στιγμή που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει και μπρος και πίσω. Φτάνει στην κορυφή καταξιωμένος και παραγωγικός και όταν κοιτάζει μπροστά βλέπει την αρχή του γήρατος, τα προβλήματα υγείας, τα χρόνια της σύνταξης και τον κίνδυνο της κοινωνικής απομόνωσης.
Η ηλικία αυτή είναι δυνατόν να συνοδεύεται από μεγάλη ψυχολογική φόρτιση, φοβίες και ανασφάλειες που συνοδεύουν τις αλλαγές στην εμφάνιση: τα μαλλιά αρχίζουν να ασπρίζουν, οι ρυτίδες να μεγαλώνουν, η κοιλίτσα αυξάνεται, οι σωματικές δυνάμεις αρχίζουν να ελαττώνονται.
Το πρώτο στοιχείο που χρειάζεται είναι η αυτογνωσία. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μικρές «απώλειες» της ηλικίας σε δυνάμεις. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας με τα σημάδια του χρόνου, χωρίς υστερικές αντιδράσεις και συνεχείς προσπάθειες να τα αποκρύψουμε ή να τα βελτιώσουμε. Η αυθεντική εικόνα της ηλικίας είναι πολλές φορές γοητευτικότερη από βίαιες αισθητικές παρεμβάσεις. Αυτή άλλωστε την αυθεντικότητα στην εμφάνιση και το χαρακτήρα αναζητούν οι γυναίκες στους άνδρες αυτής της ηλικίας.
Η καλή υγεία
Απαραίτητη προϋπόθεση για καλή συνέχεια της πορείας είναι η καλή ψυχική και σωματική υγεία. Η ηλικία αυτή είναι ευαίσθητη για την εμφάνιση ψυχοσωματικών ή νοσημάτων φθοράς του οργανισμού, όπως είναι η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρυνση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, κλπ.
Αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα υγείας, σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του. Η καλή ιατρική παρακολούθηση και η σωστή ρύθμιση θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε την επιδείνωση και τις αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς και δραστηριότητες, όπως είναι η σεξουαλική ζωή.
Σωστή αντιμετώπιση δεν είναι μόνο η σωστή λήψη φαρμάκων. Όλα τα νοσήματα φθοράς απαιτούν και έναν καλό τρόπο ζωής, χωρίς αύξηση του βάρους, με σωστή άσκηση και καθημερινό περπάτημα καθώς και αποφυγή του υπερβολικού στρες, περιορισμό του καπνίσματος και του αλκοόλ.
Σημαντική προϋπόθεση για καλή ψυχική υγεία είναι η συνέχιση της εργασίας και των ενδιαφερόντων που καλλιεργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Χρειάζεται όμως να μάθουμε να αποφορτιζόμαστε παραχωρώντας ευθύνες και υποχρεώσεις στους άλλους. Έτσι εξασφαλίζουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μας και τη σχέση μας.
Το σεξ
Οι καλές επιδόσεις στο σεξ των ανδρών γύρω και μετά τα 60, στην εποχή μας, έχει ανατρέψει την παλαιότερη άποψη πολλών ειδικών ότι η ηλικία αυτή αποτελεί το όριο για την καλή σεξουαλική ζωή του άνδρα. Οδηγεί μάλιστα στο συμπέρασμα ότι ο περιορισμός ή η αδυναμία για σεξουαλική ζωή μετά τα 60 σε προηγούμενες δεκαετίες ήταν περισσότερο αποτέλεσμα ψυχοκοινωνικών παραγόντων κυρίως και δευτερευόντως αποτέλεσμα της γήρανσης. Δεν πρέπει να παραβλέπεται βέβαια το γεγονός ότι η φυσική κατάσταση των ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται στην ηλικία των 60 χρόνων είναι πολύ καλύτερη της αντίστοιχης πρίν από 20 ή 40 χρόνια.
Όμως για να φτάσουμε να κάνουμε καλό σεξ στα 60 είναι ανάγκη να υπακούσουμε σε κάποιους απλούς σχετικά κανόνες τρόπου ζωής αρκετά χρόνια πριν και σαφώς προτού εμφανιστούν τα προβλήματα στο σεξ. Τέτοιοι απλοί κανόνες, που καλό είναι να εφαρμόζονται από την ηλικία των 50 χρόνων, είναι οι εξής: Απλές ιατρικές εξετάσεις μια φορά το χρόνο, αποφυγή παχυσαρκίας και, εν ανάγκη, απώλεια βάρους, καθημερινό περπάτημα για μια ώρα, διακοπή καπνίσματος, περιορισμένη χρήση αλκοόλ και σταθερός ρυθμός σεξουαλικής ζωής.
Μεγαλύτερη πιθανότητα για καλό σεξ στα 60 έχουν οι άνδρες που δεν παρουσίασαν προβλήματα στο σεξ σε μικρότερη ηλικία και εκείνοι που δεν χρειάζεται να παίρνουν φάρμακα για διάφορους λόγους υγείας. Από τα νοσήματα φθοράς του οργανισμού, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι τα περισσότερο διαδεδομένα. Και τα δύο βλάπτουν σοβαρά το σεξ, όπως επίσης ενοχλούν σοβαρά το σεξ ορισμένες κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων. Για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ικανοποιητικά στο σεξ χρειάζεται συμμόρφωση στις οδηγίες των γιατρών, καλή ενημέρωση για πιθανές παρενέργειες στο σεξ και κυρίως έγκαιρη αντιμετώπιση των διαταραχών της στύσης. Όσο τα προβλήματα χρονίζουν, τόσο δυσκολότερη είναι η αποκατάσταση, η δε μακροχρόνια αποχή σαφώς επιβαρύνει την πρόγνωση.
Για τους άνδρες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν λαμβάνουν φάρμακα υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας του σεξ, αν αυτό δεν τους ικανοποιεί. Χρειάζεται όμως και αυτοί οι άνδρες να καταφεύγουν έγκαιρα σε ιατρική βοήθεια και σαφώς πριν επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία τους.
Η ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας στους άνδρες γενικά οφείλεται περισσότερο σε προβλήματα στύσης που απογοητεύουν τον άνδρα, παρά σε ορμονικούς και άλλους λόγους υγείας. Η δε αποκατάσταση του προβλήματος στύσης βελτιώνει ή αποκαθιστά και την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας.
Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο
Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης: 210.7233102http://www.boro.gr


Πηγή
Αττική : ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2016
  • 1-7 
Οι υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου συνεχίζονται.Θερμοκρασία ( 28-36 οC).
Παροδικές συννεφιές με τοπικά φαινόμενα.
  • 8-14 
Μερική πτώση της θερμοκρασίας ( 26-32 οC), χωρίς ιδιαίτερα δροσερές μέρες. 
Παροδικές συννεφιές .
  • 15- 21 
Ένα ελαφρύ νοτιαδάκι θα δροσίζει σχετικά .Θερμοκρασία ( 25-30 οC)
  • 22- 26 
Πτώση της θερμοκρασίας ( 24-30) οC .
Πιθανές βροχές και καταιγίδες. 
Νοτιοδυτικοί άνεμοι , θα ρίχνουν της θερμοκρασία
  • 27 - 30 
Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίας ( 26-31) οC .
Θα δροσίζει τις βραδινές ώρες

Πηγή

Δεν μπορεί να οριστεί το χρονοδιάγραμμα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζει ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη…

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr


Πηγή

Σίδηρος: «στάχτη» στ’ αστέρια

Σίδηρος: «στάχτη» στ’ αστέρια

Με αυτόν «κλείνει» η σύντηξη του πυρήνα των άστρων προαναγγέλλοντας τον θάνατό τους, σε εμάς όμως προσφέρει ζωή, ιδιαίτερα αν τον «ενισχύουμε» με βιταμίνη C - Μέρος B’
Όταν οι σιδερένιοι πυρήνες των μεγάλων άστρων καταρρέουν οδηγούν σε εκρήξεις σουπερνόβα



Μικρό βιογραφικό για το στοιχείο σίδηρος. Κάθε Κυριακή «Το Βήμα» μάς ταξιδεύει και σε μιαν άλλη γωνιά του περιοδικού πίνακα.
Τι θέλει από τη ζωή μας
Ο σίδηρος όχι μόνο κάτι θέλει αλλά ΕΙΝΑΙ και μέσα στη ζωή μας. Θεωρείται απαραίτητος στους περισσότερους επίγειους οργανισμούς και βέβαια οι ανάγκες του ανθρώπου σε σίδηρο έχουν μελετηθεί από τον καιρό του Βιντσέντσο Μενγκίνι, ο οποίος απέδειξε, όπως το εξηγήσαμε στο Α' Μέρος, ότι μαζί με το αίμα κυκλοφορούν και άτομα σιδήρου. To 70% του σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό βρίσκεται στην αιμοσφαιρίνη, μια ουσία που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς. Το υπόλοιπο 30% περιέχεται στη μυοσφαιρίνη, που συνεχίζει από όπου σταματάει η αιμοσφαιρίνη, παραλαμβάνοντας αυτή πλέον το οξυγόνο για να το μεταφέρει στα κύτταρα των ιστών. Ο σίδηρος, εντελώς ελεύθερος, με τη μορφή ιόντων (δηλαδή ατόμων που έχουν χάσει μερικά ηλεκτρόνια, άρα εμφανίζονται συνολικά ως φορτισμένα θετικά) μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό είναι τοξικός, γι' αυτό και η ανώδυνη κυκλοφορία του επιτυγχάνεται με την προσκόλλησή του σε μόρια όπως η πρωτεΐνη τρανσφερίνη. Και αυτό είναι καλό για έναν ακόμη λόγο, αφού σε περίπτωση εισβολής βακτηρίων στον οργανισμό θωρακίζοντας τον σίδηρο η τρανσφερίνη τούς στερεί το απαραίτητο και για αυτά συστατικό. Ετσι με την εισβολή των βακτηρίων ο οργανισμός εκκρίνει περισσότερη τρανσφερίνη ως αντίμετρο, δεσμεύοντας όσο μπορεί περισσότερο σίδηρο, και το σύμπλοκο αυτό αποθηκεύεται στο συκώτι. Τρανσφερίνη υπάρχει επίσης στο μητρικό γάλα και στο ασπράδι του αβγού. Αλλά η αλήθεια είναι πως και τα βακτήρια έχουν αναπτύξει με τη σειρά τους τρόπους βίαιης απόσπασης του σιδήρου.
Οι άνδρες χρειάζονται περίπου 7 γραμμάρια σιδήρου και οι γυναίκες 11 γραμμάρια. Από τις διάφορες τροφές καταφέρνουμε να παίρνουμε περίπου το ένα τέταρτο από τον σίδηρο που περιέχουν και αυτός στην αρχή είναι με τη μορφή του μη αφομοιώσιμου τρισθενούς σιδήρου, δηλαδή το άτομό του έχει χάσει τρία ηλεκτρόνια. Μέσα στο έντερο ανάγεται στην αφομοιώσιμη μορφή του δισθενούς σιδήρου, και μάλιστα η ύπαρξη βιταμίνης C βοηθάει πολύ σε αυτή τη μετατροπή. Ετσι ένας ιδανικός συνδυασμός στο φαγητό είναι κρέας με συνοδεία από ένα πλούσιο σε βιταμίνη C λαχανικό ή άλλο τρόφιμο. Αντίθετο ρόλο ως προς την αξιοποίηση του σιδήρου, διότι τον δεσμεύουν, παίζουν λαχανικά με πολλές φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν φυτικό οξύ στη φλούδα. Το ίδιο αρνητικά δρα ό,τι περιέχει τανίνες, άρα δεν είναι καλός συνδυασμός ένα γεύμα με κρέας ή θαλασσινά να ακολουθείται από τσάι ή ένα στυφό κρασί. Επίσης την απορρόφηση του σιδήρου από τροφές όπως το κρέας την εμποδίζει η ανάμειξή του με τυριά άμορφα και επεξεργασμένα, όπως είναι το γκούντα, το τσένταρ και διάφορες τυροαλοιφές, διότι τους έχει προστεθεί γαλακτωματοποιητής για να μη χωρίζει το λίπος από τα υπόλοιπα συστατικά όταν μπαίνουν στον φούρνο. Ο  γαλακτωματοποιητής αυτός όμως περιέχει φώσφορο που προσκολλάται στον σίδηρο και επίσης εμποδίζει την αφομοίωσή του.
Πόλεμος και ειρήνη
Αρχίζοντας από αρκετά πιο... ψηλά, αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα αστέρι που λάμπει όπως ο Ηλιος βρίσκει την απαιτούμενη ενέργεια με τη σύντηξη των πυρήνων των ελαφρύτερων ατόμων. Αρχίζοντας από το υδρογόνο που συντήκεται εύκολα και δίνει το βαρύτερο ήλιο, οι συντήξεις προχωρούν, αλλά με ενέργεια που ολοένα ελαττώνεται. Ετσι προκύπτουν διαδοχικά άνθρακας, οξυγόνο, νέον, μαγνήσιο, πυρίτιο και τελικά σίδηρος. Το άτομο του σιδήρου όμως διαθέτει τον πιο συμπαγή πυρήνα που υπάρχει, άρα δεν έχει περιθώριο για άλλες συντήξεις και αυτές να αποδίδουν ενέργεια. Πιο παραστατικά διατυπωμένο αυτό σημαίνει ότι ο σιδερένιος πυρήνας σε μια τέτοια διαδικασία είναι πλέον η στάχτη. Και η συνέχεια παρ' όλα αυτά είναι μια υπέρλαμπρη έκρηξη, διότι ο πυρήνας συρρικνώνεται, ο φλοιός καταρρέει και ένα αντίθετο ωστικό κύμα από το κέντρο προς την περιφέρεια δίνει ένα υπερφωτεινό τέλος στο αστέρι που εξάντλησε τις πηγές του.
Ο σίδηρος, αν λάβουμε υπόψη τον σιδερένιο σφαιρικό πυρήνα διαμέτρου 7.000 χιλιομέτρων του πλανήτη μας, που είναι και η αιτία για την ύπαρξη του μαγνητικού πεδίου της Γης, θεωρείται το πιο διαδεδομένο στοιχείο στη γήινη σφαίρα, ενώ χωρίς τον πυρήνα, συγκριτικά με τα άλλα στοιχεία, κατέχει την τέταρτη θέση στον φλοιό της Γης και την έκτη στο Σύμπαν. Προφανώς είναι ένα από τα πιο χρήσιμα στοιχεία. Διότι, πέρα από τη χρήση του στις μεταλλικές κατασκευές, είναι και ο καταλύτης σε δύο από τις κυριότερες βιομηχανικές παρασκευές χρήσιμων ενώσεων. Είναι δηλαδή ο ενδιάμεσος για να παίρνουμε το άζωτο από τον αέρα και να φτιάχνουμε αμμωνία και λιπάσματα (μέθοδος Haber-Bosch), και από το μείγμα υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα (syngas) με τη μέθοδο Fischer-Tropsch παράγεται συνθετικό πετρέλαιο και καύσιμο αέριο (με πυκνότητα όμως τη μισή από αυτήν του φυσικού αερίου).Ο χάλυβας είναι σίδηρος που έχει μια μικρή πρόσμειξη άνθρακα, γύρω στο 1%, ενώ ο χυτοσίδηρος, που τον λένε και μαντέμι (στα τουρκικά μαντέν, με νι, σημαίνει το μέταλλο), είναι η πιο... ταπεινή μορφή σιδήρου, όπου εκεί δεν έχει γίνει προσπάθεια να ενισχυθεί η αντοχή του με άνθρακα.
Απορίες λογικές και μη
Ο Αρης είναι «κόκκινος» γιατί έχει σίδηρο, δηλαδή το φεγγάρι που είναι «άσπρο» να υποθέσουμε πως δεν έχει;
Ναι, να το υποθέσετε, σύμφωνα και με τη Θεωρία της Μεγάλης Σύγκρουσης, η οποία διατυπώθηκε το 1974 και άργησε τουλάχιστον μία δεκαετία να γίνει αποδεκτή. Σύμφωνα με αυτήν κάπου μεταξύ 70 και 110 εκατομμυρίων ετών μετά τον σχηματισμό του Ηλίου συγκρούεται η Γη με ένα άλλο περιφερόμενο σώμα με διάμετρο περίπου τη μισή από αυτήν του πλανήτη Αρη. Η σφοδρή σύγκρουση δίνει αποτελέσματα (βλ. http://www.youtube.com/watch?v=ibV4MdN5wo0): Ο σιδερένιος πυρήνας του άλλου σώματος θερμαίνεται αρκετά ώστε να ρευστοποιηθεί και να γίνει ένα με τον σιδερένιο πυρήνα της Γης και ένα μέρος από τα πετρώδους σύστασης θραύσματα της Γης και του άλλου σώματος δημιουργεί τη Σελήνη που μένει αιχμάλωτη του πεδίου βαρύτητας του πλανήτη μας. Γι' αυτό δεν υπάρχει σίδηρος στο υπέδαφος της Σελήνης.
Γιατί πυρακτώνουν το σίδερο και μετά το βουτούν απότομα στο κρύο νερό;
Αυτό είναι το λεγόμενο «βάψιμο» του χάλυβα. Οταν θερμαίνεται ο σίδηρος σε θερμοκρασίες μεταξύ 912 και 1.394 βαθμών Κελσίου, αλλάζει η κρυσταλλική δομή του. Αντί δηλαδή να αποτελείται από μικροσκοπικούς κύβους με άτομα σιδήρου στις γωνίες αλλά και στο κέντρο (κυβικό χωροκεντρικό, BCC), γίνεται κύβος που έχει άτομα σιδήρου και στο κέντρο κάθε πλευράς, αλλά όχι πια στο κέντρο του κύβου (κυβικό εδροκεντρικό, FCC). Σε αυτή την κατάσταση μπορεί να διπλασιαστεί σχεδόν η ποσότητα διαλελυμένου άνθρακα που φωλιάζει μέσα στην κρυσταλλική δομή του σιδήρου, φθάνοντας και στο 2% στους 1.146 βαθμούς, οπότε μετά, με την απότομη ψύξη, μένουν εκεί και τα άτομα άνθρακα, σε αδυναμία να... αποδράσουν, δημιουργώντας μια κρυσταλλική κατάσταση που δίνει μακροσκοπικά ένα πολύ σκληρό υλικό κατάλληλο για εργαλεία και άλλες απαιτητικές εργασίες.
Γιατί ο σίδηρος είναι καλός μαγνήτης;
Το μαγνητικό πεδίο δημιουργείται όταν έχουμε την κίνηση ηλεκτρικών φορτίων. Στην περίπτωση των ατόμων, τα ηλεκτρόνια που περιφέρονται γύρω από τον πυρήνα συμπεριφέρονται σαν μικροί μαγνήτες που περιφέρονται σε συγκεκριμένες τροχιές γύρω από τον πυρήνα και παρουσιάζουν στη μία πλευρά βόρειο και στην άλλη νότιο πόλο, κάτι δηλαδή αντίστοιχο με το θετικό και αρνητικό φορτίο αλλά διαφορετικής φύσης (πόλος από τη λατινική λέξη polus, που σημαίνει άκρο μιας ράβδου). Στις εσωτερικές στιβάδες οι μαγνήτες αυτοί είναι συζευγμένοι, δηλαδή φτιάχνουν ζευγάρια που αλληλοεξουδετερώνονται μαγνητικά κατά κάποιον τρόπο (σαν να έχεις βάλει δύο πεταλόσχημους μαγνήτες να «κολλήσουν» οι αντίθετοι πόλοι τους). Στην εξώτερη στιβάδα όμως υπάρχουν τέσσερα ηλεκτρόνια ασύζευκτα. Αν ένας μαγνήτης βρεθεί κοντά σε ένα κομμάτι σίδερο, προσανατολίζει τα περισσότερα άτομα του σιδήρου προς μια κατεύθυνση και έτσι μαγνητίζει αυτό το κομμάτι. Μάλιστα όταν ο μαγνήτης απομακρυνθεί, ο μαζικός αυτός προσανατολισμός δεν χάνεται. Ανάλογες ιδιότητες με τον σίδηρο έχουν το νικέλιο και το κοβάλτιο, τα οποία ονομάζονται σιδηρομαγνητικά υλικά.http://www.tovima.gr

Πηγή
Ο Άαρον Σουόρτζ υπήρξε ένα παιδί θαύμα. Ξεχώρισε από την ηλικία των 14 ετών έγινε ένας από τους συντάκτες του προτύπου RSS (RDF Site Summary).
Πρόκειται για ένα τρόπο μετάδοσης πληροφοριών από μια ιστοσελίδα προς άλλες εφαρμογές ή σελίδες με απλό, εύκολο και κατανοητό τρόπο. H Apple, για παράδειγμα, αποκόμισε τεράστια κέρδη από τη δουλειά του Σουόρτζ, ενώ ακόμα και το Twitter χρησιμοποίησε το RSS για να διανέμει τα μηνύματά του.
Ανήλικος ακόμη, o Άαρον, δημιούργησε έναν ιστοχώρο τον οποίο ονόμασε Infogami. Ο ιστοχώρος αυτός στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με την- παγκοσμίως δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης- Reddit . Η Reddit με τη σειρά της, το 2006, εξαγοράστηκε από την Condé Nast κάνοντας ουσιαστικά τον Άαρον πλούσιο. Η μετέπειτα πορεία του Σουόρτζ συνδέθηκε με τον ακτιβισμό. Ίδρυσε την ομάδα Demand Progress, δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των πληροφοριών και έδωσε μάχη κατά της διαδικτυακής λογοκρισίας.
Ο επονομαζόμενος «Ρομπέν των ψηφιακών δασών», το 2009 κατέβασε και διέθεσε ελεύθερα στο Διαδίκτυο περίπου το 20% των εγγράφων που προέρχονταν από ομοσπονδιακά δικαστήρια και τα οποία ήταν καταχωρημένα στη βάση δεδομένων PACER. Τα έγγραφα αυτά, παρά το γεγονός ότι τυπικά θα έπρεπε να είναι ελεύθερα, χρεώνονταν από την PACER. Ο Άαρον με την ενέργειά του αυτή τα έκανε προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.
Τον Ιούλιο του 2011, ο Σουόρτζ εισήλθε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης/ΜΙΤ, (της οποίας ήταν συνδρομητής) και «κατέβασε» μερικά εκατομμύρια έγγραφα (ακαδημαϊκές εργασίες προσβάσιμες μόνο σε συνδρομητές). Στόχος του ήταν να τα διαμοιράσει ελεύθερα και δωρεάν στο Διαδίκτυο.
Ο Άαρον πίστευε με πάθος ότι «όλες οι ωφέλιμες για μια κοινωνία πληροφορίες πρέπει να είναι διαθέσιμες δωρεάν στο κοινό». Είχε επίσης την πεποίθηση ότι «οι πληροφορίες είναι εξουσία. Αλλά οι εξουσιαστές θέλουν να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους». Σε μανιφέστο που είχε εκδώσει το 2008, σημείωνε: «ολόκληρη η επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, που έχει δημοσιευτεί ανά τους αιώνες σε βιβλία και περιοδικά, μετατρέπεται σε ψηφιοποιημένο υλικό και κρατείται στα χέρια ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών. Ο επιμερισμός των πληροφοριών δεν είναι κάτι ανήθικο αλλά αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη. Μόνο οι τυφλωμένοι από την απληστία θα αρνηθούν σε κάποιον φίλο ένα αντίγραφο».
Ο Σουόρτζ, στην προσπάθειά του να αποσπάσει το υλικό αυτό, έγινε αντιληπτός από τις Αρχές και συνελήφθη. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε προτού ο Άαρον προλάβει να διαρρεύσει τα αρχεία. Κατά συνέπεια, δεν υπήρξαν ούτε θύματα, ούτε οικονομικές απώλειες. Παρόλα αυτά, η εισαγγελία της Βοστόνης απήγγειλε στον 26χρονο κατηγορίες για 13 κακουργήματα, και ο Σουόρτζ βρέθηκε αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης διάρκειας έως και 35 ετών και με χρηματικό πρόστιμο ύψους έως 1 εκατ. δολ.
Η μετέπειτα εξέλιξη υπήρξε τραγική. Στις 11/01/13, ο Άαρον Σουόρτζ βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μπρούκλιν. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο Σουόρτζ απαγχονίστηκε κάνοντας χρήση μιας ζώνης και δεν άφησε πίσω του σημείωμα στο οποίο να εξηγεί για ποιο λόγο προέβη στο απονενοημένο διάβημα. Η είδηση της αυτοκτονίας διαδόθηκε αστραπιαία μέσω Ιντερνετ και ξεσήκωσε κύμα οργισμένων αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, blogs κ.ά.) και στον διεθνή Τύπο. Ηθική αυτουργός και υπεύθυνη για την αυτοκτονία θεωρήθηκε η αμερικανική Δικαιοσύνη (ήτοι η εισαγγελία της Μασαχουσέτης), ενώ καταπέλτης για τις Αρχές υπήρξε η επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας του χαρισματικού νέου, η οποία κατήγγειλε απερίφραστα πως «ο θάνατος του Άαρον δεν είναι απλώς μια προσωπική τραγωδία αλλά προϊόν ενός εγκληματικού συστήματος δικαιοσύνης πλούσιου σε εκφοβισμούς και σε εισαγγελικές υπερβάσεις».
Η εφημερίδα «Guardian», χαρακτήρισε τον Σουόρτζ «ήρωα» επισημαίνοντας πως «επέλεξε να αγωνιστεί ανιδιοτελώς και με κίνδυνο για τον ίδιο, υπέρ ευγενών σκοπών». Τέλος, επίθεση στην ιστοσελίδα του MIT πραγματοποίησαν οι Anomymous, οι οποίοι ανάρτησαν μήνυμα στη μνήμη του Άαρον και μεταξύ άλλων, ευχήθηκαν ο θάνατός του να αποτελέσει την αφορμή για να αλλάξει η παρούσα κατάσταση στο Διαδίκτυο.

Πηγή

Με συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, στον τρόπο λειτουργίας του Ειδικού Επαγγελματικού Λογαριασμού μέσω του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, και των εκπροσώπων των φορέων της αγοράς…

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr


Πηγή

«Όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή».
Βίκτωρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας και ποιητής

Διαβάζοντας την ιστορική αυτή φράση του Ουγκώ, σκεφτήκαμε να τη σχολιάσουμε με παραμύθι:

«Κάποτε, σε έναν τόπο μακρινό ζούσε ένας δίκαιος βασιλιάς, που αναρωτιόταν τι είναι καλύτερο να κάνει για το βασίλειό του.

Να ανοίξει ένα σχολείο για να έχει έξυπνους και μορφωμένους υπηκόους ή μια φυλακή για να τους τιμωρεί όταν χρειάζεται και να τον φοβούνται;
Έτσι μια μέρα κάλεσε στο παλάτι έναν δάσκαλο κι έναν δεσμοφύλακα και τους ζήτησε να υποστηρίξουν ο καθένας την άποψή του.
“Μα είναι πολύ απλό το δίλημμα, μεγαλειότατε. Αν χτίσεις μια φυλακή, όλοι οι υπήκοοι θα σε ευγνωμονούν, γιατί θα νιώθουν ασφαλείς, αφού όσοι παραβαίνουν το νόμο θα στερηθούν την ελευθερία τους και οι υπόλοιποι θα φοβούνται να παρανομήσουν”, είπε ο δεσμοφύλακας.
“Χμ! Για πες μας κι εσύ, δάσκαλε”.
“Το σχολείο, μεγαλειότατε, δε διδάσκει μόνο γνώσεις, αλλά και ηθικές αξίες. Το σχολείο βοηθάει τον άνθρωπο να αναπτύσσει τις δυνατότητές του, να αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, να διασφαλίζει την ειρήνη και την πρόοδο. Έτσι οι υπήκοοί σου θα νιώθουν ασφαλείς, θα σε σέβονται και θα είναι σε θέση να απορρίψουν κάθε βίαιη συμπεριφορά. Το βασίλειό σου θα ευδοκιμήσει και το όνομά σου θα μείνει στην ιστορία. Χρειάζεται άραγε ένα τέτοιο βασίλειο κάγκελα και δεσμοφύλακες;”»
Όλγα Ιωάννου - Βάνα Τρίγκα, δασκάλες, Ελληνογερμανική Αγωγή
Πηγή: kathimerini.gr
iPaideia.gr

Πηγή

Τι να τρώμε όταν έχουμε τη χολή μας;

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη - Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού - (www.bountouri.gr)
 Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του ήπατος, έχει σχήμα αχλαδιού και είναι ένα «σακουλάκι» χωρητικότητας περίπου 30-50ml. Ο ρόλος της είναι να αποθηκεύει και στη συνέχεια να εκκρίνει τη χολή. Η χολή παράγεται στο ήπαρ και στη συνέχεια φτάνει στη χοληδόχο κύστη, όπου και αποθηκεύεται προσωρινά. Καθώς το στομάχι προωθεί τις τροφές στο έντερο η χοληδόχος κύστη αρχίζει να συσπάται, ώστε να εκκρίνει τη χολή για να βοηθήσει στην πέψη του λίπους.  Όπως γίνεται και με το υπόλοιπο σώμα η χολή θα πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Αν υπάρχουν πέτρες στη χολή και σφηνώσουν στον αγωγό που συνδέει την κύστη με το έντερο θα εμποδίσουν την κυκλοφορία του υγρού της χολής. 
 Η χοληδόχος κύστη στην προσπάθεια να νικήσει το εμπόδιο θα συσπάται πιο έντονα με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πόνος (κωλικός) και αν αρχίσει να φλεγμαίνει θα εμφανιστούν τα συμπτώματα της οξείας χολοκυστίτιδας.  Η οξεία χολοκυστίτιδα εκδηλώνεται με πόνο στο επάνω μέρος της κοιλιάς και στο δεξιό πλάγιο τμήμα της. Ο πόνος συχνά συνοδεύεται από ναυτία και εμετούς και στις περισσότερες περιπτώσεις συνυπάρχει πυρετός. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ίκτερος (κίτρινη χροιά δέρματος και ματιών).  Η οξεία χολοκυστίτιδα αντιμετωπίζεται με διακοπή σίτισης από το στόμα και χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών ενδοφλέβια. Η χολοκυστεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως) μπορεί να γίνει άμεσα ή στο μέλλον και η απόφαση αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. 
 Προσθέστε στη διατροφή σας φυτικές ίνες. Τις φυτικές ίνες τις βρίσκουμε σε τροφές όπως φασόλια, βρόμη, ρύζι, κριθάρι, δημητριακά, μαύρο ψωμί και στα πλούσια σε πηκτίνη φρούτα (π.χ. μήλα και αχλάδια).  Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες λίπους στο γεύμα σας. Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και περιορίστε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και σάκχαρα.
 Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα, όπως βούτυρο, τυρί, κέικ, μπισκότα, γλυκά και αντικαταστήστε τα με ακόρεστα λίπη που βρίσκονται στα φυτικά έλαια, όπως ηλιέλαιο, ελαιόλαδο και ξηροί καρποί.  Πίνετε άφθονα υγρά τουλάχιστον δύο λίτρα ημερησίως, όπως νερό, τσάι και άλλα ροφήματα από βότανα.http://www.boro.gr/

Πηγή

Ανοίγει θέση στη Φινλανδία


Οι ξενύχτηδες και οι λάτρεις του κρύου πιθανώς να βρουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την παρακάτω αγγελία εργασίας, από το ξενοδοχείο Arctic Snow Hotel στο Ροβανιέμι, το οποίο αναζητά υπάλληλο για να παρακολουθεί το Βόρειο Σέλας.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, η αγγελία αναρτήθηκε στις 17 Αυγούστου και δεν είναι απαραίτητη κανενός είδους προϋπηρεσία αλλά οι υποψήφιοι θα πρέπει να μπορούν να μένουν ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα για να ειδοποιούν τους φιλοξενούμενους όταν αρχίζει η ουράνια πανδαισία.
Ο υπάλληλος θα εργάζεται από τις 1:00 το βράδυ έως τις 6:30 το πρωί και αρμοδιότητά του θα είναι να σημαίνει τον «Συναγερμό για το Βόρειο Σέλας». Απαραίτητο είναι επίσης να γνωρίζει τι είναι το Βόρειο Σέλας και να μιλά αγγλικά.
Σύμφωνα με μέλος του προσωπικού του ξενοδοχείου δεν παρέχεται διαμονή και ο μισθός θα εξαρτηθεί από την εμπειρία του υποψηφίου.
Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 11 Σεπτεμβρίου αλλά ο υπάλληλος δεν θα χρειαστεί να ταξιδέψει στη Φινλανδία παρά τον Δεκέμβριο.
Θα χρειαστεί να μείνει στην περιοχή από τρεις έως έξι μήνες και θα μπορεί αν θέλει να συμπληρώσει τις δραστηριότητές του εργαζόμενος ως ξεναγός ή μάγειρας.
Το ξενοδοχείο Arctic Snow Hotel σμιλεύεται κάθε χρόνο από πάγο και χωρά έως 70 φιλοξενούμενους σε κάθε ένα από τα ιγκλού- δωμάτιά του.
newsbeast.gr

Πηγή
Δεν πρόκειται για κάποιο τρικ ή μαγικό, αλλά στις Σέρρες συμβαίνει κάτι πρωτοποριακό. Οι δρόμοι της πόλης το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει χρώμα και λειτουργούν βιοκλιματικά θυμίζοντας περισσότερο Ευρώπη παρά Ελλάδα.
Αυτό συμβαίνει επειδή έχει χρησιμοποιηθεί φωτοκαταλυτικό υλικό, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι διαθέσιμο σε τρία χρώματα. Η ιδιότητά του είναι να απορροφά την θερμότητα και να μειώνει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Το θετικό είναι πως ακόμα και αν μαυρίσει από το πέρασμα των αυτοκινήτων, το φωτοκαταλυτικό υλικό δε χάνει την ιδιότητά του αυτή, εξαιτίας της μεγάλης θερμοχωρηκότητας που έχει, ενώ με ένα απλό πλύσιμο του δρόμου το χρώμα επανέρχεται. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ και υπάγεται στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
ΔΡΟΜΟΣ
cnn.gr

Πηγή
Γράφει ο Μαυρογιαλούρος.

Τώρα που πλησιάζουμε στα τέλη Αυγούστου και υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία της οικονομίας αυτό το διάστημα, επικοινώνησα με ανθρώπους της αγοράς που γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα. Τα συμπεράσματα, που με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς μάλιστα μου μετέφεραν, επιβεβαιώνουν ότι η πορεία της χώρας προς τα βράχια συνεχίζεται ολοταχώς. Κι αυτό εξηγεί απολύτως γιατί η κυβέρνηση του Τσίπρα προσπαθεί με διάφορους αποπροσανατολισμούς να μεταφέρει το ενδιαφέρον σε άλλα θέματα που μπορεί μεν να έχουν αγκάθια αλλά στέλνουν σε δεύτερη μοίρα, έστω και προσωρινά, ό,τι έχει σχέση με την τσέπη του πολίτη...

Κατ' αρχάς λοιπόν η εφαρμογή του νέου ΦΠΑ, απέτυχε πλήρως γιατί είχαμε μείωση των σχετικών εσόδων. Για τον Ιούλιο που είναι κατ΄εξοχήν τουριστικός μήνας, σε σχέση με το 2015, η εφορία εισέπραξε φέτος περίπου 49-50 εκατ. ευρώ λιγότερα από ΦΠΑ. Στην πραγματικότητα η πτώση είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί πέρυσι είχαμε μόλις είχαν επιβληθεί capital controls που πάγωσαν την αγορά, ο βασικός συντελεστής ήταν 23% αντί 24%, ο συντελεστής στα νησιά ήταν 13% αντί 24% ενώ σειρά αγαθών ήταν στους χαμηλούς συντελεστές που πια μεταφέρθηκαν στο 24%.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι με τις αλλαγές αυτές η αύξηση των εσόδων έπρεπε να είναι πάνω από 5% ή περίπου 60 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:

Πρώτον ότι η κατανάλωση από τον ένα χρόνο στον άλλο μειώθηκε ακόμη περισσότερο ενώ δεν μειώθηκε η φοροδιαφυγή, παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις και τα επικοινωνιακά κόλπα που στήνουν οι κυβερνώντες μας...

Δεύτερον η συνολική διαφορά ανέρχεται περίπου στα 110 εκατ. ευρώ, από την μείωση 50 εκατ. ευρώ και τα άλλα 60 εκατ. που έπρεπε να προστεθούν. Αυτά αντιστοιχούν σε αξία αγαθών και υπηρεσιών κάπου 500 εκατ. ευρώ ή 0.25% του ετήσιου ΑΕΠ. Κι αυτό σε έναν μόνο μήνα, τον Ιούλιο που κατά κανόνα τα έσοδα είναι ανεβασμένα.

Με την τάση που παρατηρείται μάλιστα, οι ειδικοί προβλέπουν ότι του χρόνου η απώλεια για το ΑΕΠ  θα φτάσει γύρω στο 2%-3% λόγω της αυξημένης φοροδιαφυγής. Δηλαδή στην ουσία λόγω της αναγκαστικής κατάστασης που βρίσκονται οι περισσότεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι να μην κόβουν αποδείξεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να μπορέσουν να επιβιώσουν...

Μαζί με αυτά, όπως μου λένε οι συνομιλητές μου, πρέπει να συνυπολίσουμε ότι:

Ο τουρισμός έχει κι αυτός, παρά τις μεγάλες κουβέντες που έλεγε η κυβέρνηση και η ίδια η Κουντουρά, αρνητική εξέλιξη. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους υπάρχει μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων γύρω στο 5-6%. Και αυτό που μετράει την ώρα του ταμείου είναι οι εισπράξεις, σωστά;

Μεγάλη πτώση έχει και ο τζίρος στα μαγαζιά από τις θερινές εκπτώσεις που φτάνουν στο τέλος τους. Κι αυτό είναι πολύ λογικό από τη στιγμή που δεν υπάρχει χρήμα, η κατανάλωση περιορίζεται και ο κόσμος φοβάται για το αύριο...

Κάπως έτσι τελειώνει από οικονομικής πλευράς ο Αύγουστος, όσο κι αν θέλουν η κυβέρνηση και οι υποτακτικοί της να το ξεχνάμε..

Πηγή

Διορία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου δίνουν ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ στους κακοπληρωτές, με τις δύο εταιρείες να υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να κόψουν νερό και ηλεκτρικό αντίστοιχα σε εκείνους που δεν θα ανταποκριθούν τελικά στις υποχρεώσεις τους…


Πηγή
Γράφει η Ε. Χ.

Στην Κίνα την χώρα της πολιτιστικής επανάστασης του Μάο ο άκρατος και χυδαίος νεοφιλελευθερισμός δείχνει πλέον το πιο σκληρό του πρόσωπο.
Πως θα φαινόταν στον οποιοδήποτε αν on line χρήστες ζητούσαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό γυμνές φωτογραφίες κοριτσιών με αντάλλαγμα χρηματικό ποσό για την αποπληρωμή δανείων; (Το παρακάτω βίντεο είναι ενημερωτικό για το όλο σκηνικό)

Το άθλιο του πράγματος είναι ότι οι συγκεκριμένες «εταιρείες» έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα ατόμων με υψηλά δάνεια οπότε και επικοινωνούν ηλεκτρονικά μαζί τους κάνοντάς τους την αισχρή αυτή πρόταση. Η συμφωνία είναι ότι αν το δάνειο αποπληρώνεται κανονικά τότε οι γυμνές φωτογραφίες της  δανειολήπτριας δεν θα δουν το φως της ηλεκτρονικής δημοσιότητας, αν όμως η δόση μείνει απλήρωτη τότε οι φωτογραφίες θα ανέβουν στα διάφορα πορνοσαίτ προς τέρψη των απανταχού λιγούρηδων οι οποίοι καταναλώνουν ώρες ατελείωτες μαλάζοντας την βουβωνική τους χώρα μπροστά σε μία οθόνη πληρώνοντας αδρά την ηλεκτρονική  τσοντοβιομηχανία που ανθεί όλο και περισσότερο.

Η οικονομική εξαθλίωση οδηγεί τα νέα κορίτσια, πολλά από τα οποία είναι μαθήτριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να βάζουν το σώματος τους σαν εγγύηση στην αποπληρωμή χρεών. Η μπίζνα είναι εξαιρετικά κερδοφόρα μιας και ο όποιος έλεγχος είναι μηδενικός.

Ο «κίτρινος δράκος», το «οικονομικό θαύμα» σύμφωνα με τους δείκτες ανάπτυξης, τα ξένα funds και το ΔΝΤ βασίζεται στο μοντέλο «πλούσιο κράτος», «φτωχοί και εξαθλιωμένοι πολίτες» που όχι μόνο εξαθλιώνονται οικονομικά, υπόκεινται και σε χείριστο προσωπικό εξευτελισμό βγάζοντας στο ιντερνετικό μεϊντάνι τις κόρες του από τη μαθητική τους κιόλας ηλικία.


Πηγή

Προσαύξηση της επικουρικής σύνταξης κατά 4% για κάθε 300 ημέρες ασφάλισης (ένσημα) που πραγματοποιούν οι συνταξιούχοι που εργάζονται προβλέπει ο νόμος 3996/2011, όπως διευκρινίζει εγκύκλιος του ΙΚΑ…


Πηγή
Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Ο MaxKeiserείναι ένας ρηξικέλευθος, αντί συστημικός, εκτός κλασικής γραμμής Αμερικανός δημοσιογράφος που ζει στο Λονδίνο και μαζί με τη σύζυγό του StacyHerbertπαρουσιάζει μια εικονοκλαστική, δυναμική οικονομικού περιεχομένου εκπομπή πολύ υψηλών τόνων στο Ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι παγκόσμιας εμβέλειας ‘RT’ (RUSSIA-TV).
Ο Keiserέχει τη δική του εκπομπή σε ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου και αρθρογραφεί στο γνωστό δημοσιογραφικό οργανισμό Huffingtonpost
Κατά γενική ομολογία ΟΛΕΣ οι εκπομπές του MaxKeiserκαι της συζύγου του StacyHerbertείναι επιθετικές, δυναμικές, αναλυτικές και τεκμηριώνονται με σχετικά δημοσιευμένα στοιχεία σε έγκυρες πηγές και ΜΜΕ.
Η τελευταία του εκπομπή με προβλημάτισε ιδιαίτερα καθώς αναφέρεται στις λεγόμενες ‘Κεντρικές Τράπεζες’ και τους ‘Κεντρικούς Τραπεζίτες’ και λέει πολλά ανατρεπτικά και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τον ρόλο τους στα Διεθνή Οικονομικά δρώμενα…
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην εκπομπή στην οποία σας παραπέμπω στον Κορυφαίο Τραπεζίτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας MarioDraghi.
Καθώς εμείς οι Έλληνες έχουμε εξοικειωθεί με το όνομα του MarioDraghi, του Ιταλού που έχει τεθεί επικεφαλής της ‘Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας’ από τον Νοέμβριο του 2011 διαδεχόμενος τον μέχρι τότε Διοικητή της Jean-ClaudeTrichet, η εκπομπή που γίνεται στα αγγλικά έχει ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ¨
Καλώ την προσοχή σας στο 8 λεπτό της εκπομπής και για τα επόμενα 5 λεπτά όπου ο κ Keiserαποκαλύπτει ότι ο κ Draghiαποφάσισε να «δανείσει’ 16 (ΔΕΚΑΕΞΙ) δισεκατομμύρια ευρώ σε 2 μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται στον τομέα της ενέργειας ουσιαστικά τυπώνοντας ‘νέο χρήμα’…
Ο Keiserεπιτίθεται με πρωτοφανή σφοδρότητα στον Draghiαποκαλώντας τον «ανήθικο και ηλίθιο αμοραλιστή, που ελπίζει ότι όταν οι πραγματικότητες που δημιουργεί με τις αποφάσεις του γίνουν…ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, αυτός θα έχει πεθάνει και δεν θα τις δει…»
Εάν ΔΕΝ μπορείτε να καταλάβετε την εκπομπή στα αγγλικά ζητήστε από ένα δικό σας άνθρωπο να σας μεταφράσει τουλάχιστον το κομμάτι από το 8 μέχρι το 12 λεπτό…
Αξίζει τον κόπο να δούνε την εκπομπή οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ΔΕΝ συμπαθούν τον κ Draghi

Πηγή

Λίγες μέρες έχουν απομείνει για να φύγει ο Αύγουστος και το FailArmy ετοίμασε την καθιερωμένη του συλλογή με τα πιο περίεργα και αστεία ατυχήματα του μήνα...






Πηγή
Επιβεβαιώνεται η κυκλοφορία των AMD Vega το 1H του 2017 Η επίσημη ανακοίνωση των Vega αναμένεται τον Δεκέμβριο δηλώνουν πηγές ενώ η διαθεσιμότητα θα ξεκινήσει μερικούς μήνες μετά. Με βάση νέες διαφάνειες της AMD που βγήκαν στο φως επιβεβαιώνουν τη κυκλοφορία των επερχόμενων high end καρτών γραφικών της εταιρίας για το πρώτο μισό του 2017, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές, η ανακοίνωσή τους θα πραγματοποιηθεί αρκετά νωρίτερα και πιο ειδικά, τον Δεκέμβριο.
Οι Vega κάρτες γραφικών θα προορίζονται για την αγορά των enthusiast χρηστών ενώ θα χρησιμοποιούν μνήμες τύπου HBM2 καθιστώντας τες ανταγωνιστικές με τις αντίστοιχες Pascal υλοποιήσεις της NVIDIA. Παράλληλα, η δεύτερη διαφάνεια υπογραμμίζει τους στόχους της εταιρίας για το νέο έτος, ακολουθούμενο με μερικούς που θα πραγματοποιηθούν κατά το 2018, όπως για παράδειγμα τα αυξημένα κέρδη από τη νέα στρατηγική.
Πηγή
Η GIGABYTE διαθέτει ένα δωρεάν upgrade σε κατόχους συγκεκριμένων μητρικών καρτών Designare και Ultra Gaming
Μετά τη κυκλοφορία των Designare και Ultra Gaming μητρικών η γνωστή εταιρία GIGABYTE ανακοίνωσε πως πολλές από αυτές ενσωματώνουν τη τεχνολογία Thunderbolt 3 της Intel. Γι' αυτό τον λόγο λανσάρει τόσο ένα νέο BIOS που ξεκλειδώνει ταχύτητες έως 40 Gb/s με το εν λόγω πρότυπο ενώ δίνει επίσης μια κάρτα επέκτασης Thunderbolt 3 Alpine Ridge. Η κάρτα υποστηρίζει το πρότυπο USB 3.1 και επιτρέπει το daisy-chain έως και έξι συσκευών συμπεριλαμβανομένου και ενός monitor

Παράλληλα διαθέσιμο θα γίνει και το front panel Thunderbolt 3 drive bay που εγκαθίσταται σε ένα κενό 5.25 expansion slot. Στα specs του βρίσκουμε την υποστήριξη του Power Delivery 2.0 για έως και 100 watt ισχύος εκτός των υποδοχών Type-A και Type-C USB 3.1. Οι μητρικές του προγράμματος βρίσκονται παρακάτω ενώ περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν τον Σεπτέμβριο στο site της εταιρίας. 


GIGABYTE Motherboards already certified with Thunderbolt 3
GA-X99P-SLI
GA-Z170X-Gaming G1
GA-Z170X-Gaming GT
GA-Z170X-Gaming 7/-EK
GA-Z170X-UD5 TH
GA-X170-Extreme ECC

New Models with Thunderbolt 3
GA-X99-Designare EX
GA-Z170X-Designare
GA-Z170X-Ultra Gaming
GA-Z170X-UD3 Ultra
GA-X170-WS ECC
GA-H170-Designare

Thunderbolt 3 Accessories
GP-TBT3 Bay
GC-ALPINE RIDGE

Πηγή

Μετά από μήνες αναμονής, η Apple ανακοίνωσε επίσημα πως το μεγάλο event, στο οποίο μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί το ολοκαίνουριο iPhone 7, θα πραγματοποιηθεί την...




επόμενη Τετάρτη στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η πολυαναμενόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο «Bill Graham Auditorium» στο Σαν Φρανσίσκο, στις 10 το πρωί (τοπική ώρα).


Η Apple, μάλιστα, έστειλε τις επίσημες προσκλήσεις στα ΜΜΕ, στην οποία απεικονίζονται πολύχρωμα φώτα σε μαύρο φόντο, με το λιτό μήνυμα «Θα σας δούμε την 7η».
7th
Αν λάβουμε υπ όψιν ότι η Apple συνηθίζει να στέλνει κρυφά μηνύματα στις προσκλήσεις της, τότε η συγκεκριμένη κάνει αρκετά σαφή σύνδεση με το πολυαναμενόμενο, νέο μοντέλο των iPhone.
Τους τελευταίους μήνες έχουν κυκλοφορήσει πολλές φήμες σχετικά με τη μορφή του νέου τηλεφώνου της Apple με επικρατέστερες εκείνες που το θέλουν να είναι αδιάβροχο, να καταργήσει τη θύρα ακουστικών και να φορτίζεται ασύρματα.

Πηγή
Καθώς η σχολική χρονιά είναι προ των πυλών όλοι σκέφτονται, γονείς και απιδιά, ότι το φορτωμένο τους πρόγραμμα θα απαιτεί αρκετές ώρες μελέτης στο σπίτι, κάτι που δεν ευχαριστεί κανέναν. Ωστόσο ποιανού ιδέα ήταν τα παιδιά να κάνουν εργασίες στο σπίτι, να γράφουν τα μαθήματά τους και να διαβάζουν πέρα από τον χρόνο που αφιερώνουν για μελέτη στο σχολείο; Πιθανόν η ιδέα αυτή ανήκει στον Ιταλό εκπαιδευτικό Roberto Nevilis, ο οποίος, όπως λέγεται, έδινε στους μαθητές του να κάνουν εργασίες στο σπίτι ως ένα είδος τιμωρίας για όσους ήταν απείθαρχοι στο μάθημά του.

Κάπως έτσι καθιερώθηκε αυτό ανά τους αιώνες και έφτασε σήμερα να αποτελεί βασική εργασία των μαθητών. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Brookings, το 1900, ο Edwark Bok, ο συντάκτης εφημερίδας για γυναίκες, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Ένα εθνικό έγκλημα στα πόδια των γονιών”, κατηγορώντας το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και τους γονείς για τη μελέτη των μαθητών στο σπίτι, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά τον χρόνο αυτό θα πρέπει να παίζουν και να κάνουν άλλα δημιουργικά πράγματα, καθώς κάτι τέτοιο καταστρέφει την ψυχική τους υγεία.
Το άρθρο του είχε τόση απήχηση που ξεκίνησε έντονα η αμφισβήτηση της σχολικής εργασίας στο σπίτι, μέχρι όμως μόνο το 1957 οπότε η Ρωσία ξεκίνησε το Σπούτνικ και οι Αμερικανοί θεώρησαν πως τα Αμερικανάκια είχαν μείνει πίσω στην μάθηση. Κάπως έτσι γέμισε πάλι ο χρόνος των μαθητών εκτός σχολείου αν και υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως αυτό είναι ευεργετικό για τα παιδιά, αφού τα βοηθάει να εμπεδώσουν την ύλη τους αλλά και οι γονείς να ξέρουν ακριβώς τι μαθαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
perierga.gr 

Πηγή

Πάει κάποιος στον Ωριλά και...




παραπονιέται ότι η γυναίκα του δεν ακούει καλά αλλά και αρνείται να πάει στον γιατρό


– Δεν πειράζει λέει ο γιατρός, θα κάνουμε ένα τεστ, θα μου φέρεις τα αποτελέσματα και θα δούμε…

Θα πας, λοιπόν στο σπίτι και ξεκινώντας από τα 10 μέτρα θα μιλάς στην γυναίκα σου. Όταν ακούσει θα μετρήσεις την απόσταση και θα μου την πεις. Εντάξει?

Φεύγει ο άντρας, πάει στο σπίτι, μπαίνει μέσα και βλέπει την γυναίκα του στην κουζίνα. Υπολογίζει τα 10 μέτρα και την ρωτάει

– Αγάπη μου τι θα φάμε σήμερα?

Καμιά απάντηση από την σύζυγο. Στα 9 μέτρα τα ίδια, στα 8…7…6…3…2…1…τίποτα.

Φτάνει στο 1/2 μέτρο…

– Αγάπη μου τι θα φάμε σήμερα?

– Γιουβαρλάκια ρε ηλίθιε, 9 φορές στο είπα!!!!

Πηγή: http://ift.tt/2bESJ2R


Πηγή
Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης στην παιδεία που προωθεί η κυβέρνηση Βαλς, οι Γάλλοι καθηγητές και μαθητές φαίνεται πως επέλεξαν συνειδητά να συνεχίσουν να διδάσκονται αρχαία ελληνικά και λατινικά
Adtech Ad
Με τη νέα σχολική χρονιά, το γυμνάσια της Γαλλίας αναμένεται να εφαρμόσουν ένα νέο πρόγραμμα σπουδών που εισαγάγει το υπουργείο Παιδείας με στόχο όπως ισχυρίζεται την εξατομίκευση και την ελευθερία στην επιλογή των γνωστικών αντικειμένων από μαθητή,  σε μαθητή. Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο διάρθρωσε μια σειρά από θεματικές που μπορεί ένας Γάλλος μαθητής του γυμνασίου να επιλέξει, όπως Πολιτισμός και τέχνες, Πληροφορική, Επικοινωνία, Κοινωνία, Ξένες γλώσσες, Επιστήμες, Σώμα και υγεία και πολλά άλλα. Ανάμεσα σε αυτά, δημιουργήθηκε και μια ξεχωριστή θεματική με τίτλο Γλώσσες και πολιτισμός της Αρχαιότητας στην οποία όπως είναι φυσικό δεσπόζει η εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας.
AdTech Ad
Παρά τις πρώτες αντιδράσεις, με καθηγητές και συνδικαλιστές να ισχυρίζονται πως το νέο σύστημα θα εξαλείψει τις λεγόμενες μητρικές γλώσσες από την παιδεία, από το υπουργείο ανακοίνωσαν τη Δευτέρα σε κλίμα ευφορίας πως το 92% των γυμνασίων της χώρας, καθώς και το 70% των μαθητών γυμνασίου επέλεξαν την παραπάνω θεματική. "Αυτό σημαίνει πως όχι απλά, τα λατινικά και τα ελληνικά δεν θα εξαφανισθούν, αλλά θα ενισχυθούν" σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου. Όπως αναφέρουν, τα στοιχεία δείχνουν πως τριπλάσιος αριθμός μαθητών σε σχέση με την περασμένη χρονιά θα μαθαίνουν τις αρχαίες γλώσσες στο γαλλικό σχολείο.

Μια μεταρρύθμιση, δεκάδες αντιδράσεις

Η μεταρρύθμιση των σοσιαλιστών για το κολέγιο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι συνδικαλιστές, οι γονείς και οι καθηγητές που δυσκολεύονται να διακρίνουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το νέο σύστημα και προειδοποιούν πως λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας χρονιάς όλα μοιάζουν να βρίσκονται στον αέρα. Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να φτιάξουν ένα πιο ευέλικτο σύστημα, μέσα στο οποίο ο μαθητής θα μπορεί να επιλέξει, να διαμορφώσει και τελικά να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα που ταιριάζει περισσότερο στα δικά του ενδιαφέροντα.
Για πολλούς είναι ακριβώς αυτή η επιλογή πεδίων που θέτει το πρόβλημα, καθώς εκφράζονται οι ανησυχίες πως μαθητές ενδέχεται να επιλέγουν να παραλείπουν βασικά μαθήματα, ανάλογα με την κλίση τους, με αποτέλεσμα να στερούνται βασικών γνώσεων περνώντας στο λύκειο. Από το υπουργείο πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ενώ διαβεβαιώνουν πως τα μαθήματα και οι γνώσεις που θεωρούνται θεμελιώδεις.
Ανάμεσα στους καθηγητές πάντως υπάρχουν και εκείνοι, κυρίως όσοι τοποθετούνται αριστερά στα συνδικαλιστικά όργανα, που στηρίζουν τον νόμο της υπουργού Παιδείας Najat Vallaud-Belkacem. Οι συνδικαλιστικές ομάδες όμως που εκπροσωπούν σχεδόν το 80% των καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καλούν σε κινητοποιήσεις στις 8 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο αν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία σε αυτή την τελευταία σχολική χρονιά για την προεδρία Ολάντ.
*Στη φωτό η Γαλλία υπουργός Παιδείας Najat Vallaud-Belkacem, πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο παιδείας στην κυβέρνηση των σοσιαλιστών
news247.gr 

Πηγή
Όταν η εφημερίδα «Latest News India» δημοσίευσε ένα απλό -κατά τα φαινόμενα- μαθηματικό πρόβλημα στο Linkedin, κανείς δεν περίμενε ότι το διαδίκτυο θα «έχανε τα λογικά του».
60 + 60 x 0 +1 =?...
...ήταν το πρόβλημα, στο οποίο δίνονταν οι εξής επιλογές: 1) 1, 2) 61, γ) 122
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Εάν απαντήσατε 1, συγχαρητήρια. Κάνατε το λάθος που έκαναν οι περισσότεροι. Αν απαντήσατε 122, κάνατε επίσης λάθoς. Αυτό που έχει σημασία σε τέτοιου είδους πράξεις είναι να ακολουθήσετε τη σωστή σειρά των πράξεων, στην οποία ο πολλαπλασιασμός προηγείται της πρόσθεσης. Άρα, η σωστή απάντηση έχει ως εξής: 60 x 0 = 0, 0 + 60 + 1 = 61.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει προκαλέσει αναστάτωση στο διαδίκτυο, παρόλο που θεωρείται σχετικά απλό. Γιατί όμως όσοι δίνουν λάθος απαντήσεις τείνουν να επιμένουν στα σχόλια για την ορθότητα του τρόπου σκέψης τους; Σύμφωνα με τον Independent, σε αυτό ευθύνεται η ναρκισσιστική εποχή στην οποία ζούμε.
huffingtonpost.gr 

Πηγή
Ένας χάρτης έρχεται να καταγράψει πόσα Νόμπελ έχει καταφέρει να κερδίσει κάθε χώρα και σε τι ποσοστό μοιράζονται στους πολίτες της. Τι ποσοστό αντιστοιχεί στους Έλληνες; (Pics)
Έναν χάρτη διαφορετικό από τους άλλους δημιούργησε ο εκπαιδευτικός Jakub Marian για να καταγράψει τον αριθμό των Νόμπελ, που έχει καταφέρει να κερδίσει κάθε χώρα, αλλά και σε τι ποσοστό "μοιράζονται" οι διακρίσεις ανά 10 εκατομμύρια πολίτες.
AdTech Ad
Ο πρώτος χάρτης καταγράφει τον αριθμό των βραβευθέντων με Νόμπελ, ενώ ο δεύτερος το ποσοστό των κατοίκων που αντιστοιχεί. O υπολογισμός του συγκεκριμένου αριθμού γίνεται ανά 10 εκατομμύρια πολίτες.
Πρώτη χώρα τερματίζει η Μεγάλη Βρετανία με 106 Νόμπελ, ενώ η Ελβετία κατατάσσεται πρώτη στη λίστα με το ποσοστό στο οποίο αντιστοιχεί το κάθε Νόμπελ, καθώς αγγίζει το 32.2.

  Ο εκπαιδευτικός, που δημιούργησε τους χάρτες, επέλεξε να αποδώσει το Νόμπελ στις χώρες που δρούσαν οι βραβευθέντες και όχι στις χώρες καταγωγής τους. Συγκεκριμένα, η Μητέρα Τερέζα που βραβεύθηκε με Νόμπελ Ειρήνης είχε γεννηθεί στην Αλβανία, ωστόσο δρούσε στην Ινδία, την χώρα στην οποία αποδίδεται και το Νόμπελ.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει κερδίσει δυο Νόμπελ λογοτεχνίας. Το 1963 το βραβείο απονεμήθηκε στον Γιώργο Σεφέρη, ενώ το 1979 στον Οδυσσέα Ελύτη.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως το ποσοστό των αντιστοιχιών των Νόμπελ ανά κάτοικο χώρας επηρεάζεται και από τον αριθμό του πληθυσμού, πράγμα που δικαιολογεί το γεγονός ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελβετία και όχι κάποια άλλη χώρα με περισσότερα Νόμπελ και μεγαλύτερο πληθυσμό.
Η αντίστοιχη λίστα εκτός των χωρών της Ε.Ε διαμορφώνεται ως εξής:
ΗΠΑ: 11,2 ανά 10 εκατομμύρια, με 356 βραβεία Νόμπελ
Ιαπωνία: 1,9 ανά 10 εκατομμύρια, με 24 βραβεία Νόμπελ
Ινδία: 0,09 ανά 10 εκατομμύρια, με 11 βραβεία Νόμπελ
Κίνα: 0,09% ανά 10 εκατομμύρια, με 12 βραβεία Νόμπελ
Βραζιλία: 0,05% ανά 10 εκατομμύρια, με 1 βραβείο Νόμπελ
(ΠΗΓΗ: Independent),news247.gr

Πηγή
Από τη mixanitouxronou.gr:
Το καλοκαίρι του 1969 μια ομάδα μηχανικών του αμερικανικού στρατού διέκοψε τη ροή στους καταρράκτες του Νιαγάρα προκειμένου να πραγματοποιήσει γεωλογικές έρευνες μετά από κατολισθήσεις που είχαν σημειωθεί . Για σχεδόν έξι μήνες οι καταρράκτες που βρίσκονται στην αμερικανική πλευρά, έμειναν χωρίς νερό μετά από 12 .000 χρόνια συνεχούς ροής. Για το έργο οι Αμερικανοί έφτιαξαν ένα τεράστιο φράγμα 182 μέτρων στον ποταμό εκτρέποντας τη ροή προς τη μεριά του Καναδά. Οι μηχανικοί μελέτησαν την κοίτη του ποταμού ώστε να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάβρωση του εδάφους.
AdTech Ad


  Όσο οι μηχανικοί εξέταζαν τον ποταμό δημιουργήθηκε ένας προσωρινός διάδρομος που επέτρεπε στους επισκέπτες να δουν το απρόσιτο και σκληρό τοπίο. Στην αρχή τους φάνηκε παράξενο και απογοητευτικό το θέαμα. Στη συνέχεια όμως ολοένα και περισσότεροι επισκέπτονταν την περιοχή για να δουν από κοντά τους στεγνούς καταρράκτες. Κατά το χρονικό διάστημα που οι καταρράκτες έμειναν στεγνοί ανακαλύφθηκαν δύο πτώματα, ενός άνδρα και μίας γυναίκας.

  Τον Νοέμβριο του 1969 μπροστά σε 2.650 θεατές συνεργεία ανατίναξαν το φράγμα και η ροή αποκαταστάθηκε. Οι καταρράκτες του Νιαγάρα είναι σύμπλεγμα του ποταμού Νιαγάρα, στα διεθνή σύνορα μεταξύ του Οντάριο στον Καναδά και της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Αποτελούνται από δύο μεγάλα τμήματα που χωρίζονται από το νησί Goat : οι καταρράκτες Horseshoe, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Καναδική πλευρά των συνόρων και των Americans Falls στην Αμερικανική πλευρά. Οι μικρότεροι Bridal Veil Falls βρίσκονται στην αμερικανική πλευρά, αλλά διαχωρίζονται από τους άλλους με το νησί Luna. Ακόμα και μετά τι εργασίες των μηχανικών το νησί Luna έμεινε κλειστό για το κοινό καθώς υπήρχε ο φόβος της αστάθειας.
Οι καταρράκτες του Νιαγάρα έχουν μεγάλο πλάτος. Περισσότερο από 6 εκατομμύρια κυβικά πόδια νερού πέφτουν κάθε λεπτό κατά την περίοδο της υψηλής ροής και σχεδόν 4 εκατομμύρια κυβικά πόδια κατά μέσο όρο. Είναι οι πιο ισχυροί καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική.

Πηγή
Κεντρική Αμερική, γύρω στο 1519. Ο Χερμάν Κορτέζ και οι άνδρες του έχουν αποβιβαστεί στις ακτές της νεοανακαλυφθείσας ηπείρου και πλησιάζουν την αζτέκικη πόλη Cholula, όπου βρίσκεται η τεράστια πυραμίδα Cholulu, με εμβαδό βάσης τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την Πυραμίδα της Γκίζας και διπλάσιο όγκο. Η φήμη των κονκισταδόρες ως ανηλεών πολεμιστών και «εκπολιτιστών» έχει προηγηθεί της φυσικής τους παρουσίας και ο μύθος θέλει τους ντόπιους να σπεύδουν να καλύψουν εν μέρει την πυραμίδα με δέντρα, χώμα και κλαδιά προκειμένου να την προστατέψουν. Ακόμα και αν δεν ισχύει η εκδοχή αυτή, ίσως το παραπάνω έργο το είχε αναλάβει με την πάροδο του χρόνου η ίδια η φύση.

Όπως και να’ χει, οι κονκισταδόρες δεν αντιλήφθηκαν την ύπαρξη της πυραμίδας και τη θεώρησαν ένα απλό λόφο.  Μάλιστα, αφού σκότωσαν τους 10 από τους 100.000 κατοίκους της πόλης, έχτισαν μια εκκλησία στην κορυφή της πυραμίδας-λόφου. Δε γνώριζαν πως κάτω απ’ τα πόδια τους υπήρχε μια μεγαλειωδών διαστάσεων πυραμίδα φτιαγμένη από τούβλα λάσπης (πλίνθους), που οι ιθαγενείς αποκαλούσαν Tlachihualtepetl (το βουνό φτιαγμένο από άνθρωπο).

Σύμφωνα με αρχαιολόγους του Boston University, η κατασκευή του ογκώδους οικοδομήματος ξεκίνησε πιθανότατα το 300 π.χ., ενώ στην πορεία των ετών προστέθηκαν έξι επεκτάσεις. Απ’ ότι φαίνεται από τις έρευνες, οι αρχιτέκτονες της εποχής προσπαθούσαν να βασιστούν στις προηγούμενες εκδοχές του μνημείου, συνδιαλεγόμενοι με το μνημειακό τους παρελθόν-κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής.

Η πυραμίδα ανακαλύφθηκε ξανά το 1910 από εργάτες, κατά τις εργασίες κατασκευής ενός ασύλου για άτομα που έπασχαν από διανοητικές ασθένειες. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σκελετούς 63 αποκεφαλισμένων παιδιών, ένδειξη για τις ανθρωποθυσίες που κατά κόρον λάμβαναν χώρα στην περιοχή εκείνη την εποχή. Σήμερα, η πυραμίδα είναι ανοιχτή στο κοινό με πάνω από 7 χιλιόμετρα διαδρόμων που έχουν διανοιχθεί εντός της πυραμίδας, ούτως ώστε οι τουρίστες να μπορούν να την περιδιαβαίνουν σε όλη της τη μεγαλοπρεπή έκταση.
news.gr 

Πηγή