follow us Like Us Google+ RSS Ενημέρωση μέσω e-mail

Από τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη προκύπτουν τα εξής. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:
Σε βάση οκταμήνου, η συνολική μεταβολή για το 2016 είναι 5.170.819.402€, μειωμένη κατά 18% από την συνολική μεταβολή για το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2015.


Πηγή
Αν το Game of Thrones ήταν animation θα ήταν αυστηρά κατάλληλο μόνο για ενήλικες. Ένα βίντεο που εξηγεί σε περίπου 2 λεπτά όλη την ιστορία της σειράς. ΠΡΟΣΟΧΗ SPOILERS!
Adtech Ad
Μια ομάδα gamers και δημιουργών καρτούν, που δραστηριοποιείται κυρίως στο διαδίκτυο δημιούργησε μια διαφορετική εκδοχή του Game of Thrones, που σε 2:30' λεπτά εξηγεί την ιστορία από την αρχή μέχρι και το τέλος του 6ου κύκλου.
AdTech Ad
Στο απολαυστικό βίντεο βλέπουμε τη Ντενέρυς γυμνή στην πλάτη του Ντρόγκο να πετά την ώρα που στη Γη εξελίσσονται όλα τα συγκλονιστικά γεγονότα που παρακολουθήσαμε στην πιο ανατρεπτική σειρά.

  Βλέπουμε λοιπόν την αποκάλυψη του πρώτου άλλου και τον αποκεφαλισμό ενός μέλους της Νυχτερινής Φρουράς που θεωρήθηκε προδότης, αποδίδοντας έτσι την δικαιοσύνη στον Βορρά.
Παρακολουθούμε τα παιδιά των Σταρκ, μεταξύ των οποίων και ο Τζον Σνόου να αποκτούν τους λύκους τους και τον Τζέϊμι Λάννιστερ να ρίχνει από τον πύργο τον Μπραν Σταρκ, ο οποίος του έπιασε τον Τζέϊμι και την Σέρσεϊ στα πράσα. 
Το επόμενο σημαντικό γεγονός της σειράς ήταν ο θάνατος του Ρόμπερτ Μπαράθιον και η διαδοχή του από τον μισητό Τζόφρι, ο οποίος όταν ανέλαβε την εξουσία φρόντισε να εκτελέσει τον Νέντ Σταρκ μπροστά στα μάτια της κόρης του Σάνσα.
Κάπου εκεί ο Βισέρυς απαιτεί από τον Ντρόγκο να τον κάνει βασιλιά και να του φορέσει στέμα και ο Καλ των Ντοθράκι έκανε το κεφάλι του χρυσό, όταν τον σκότωσε ρίχνοντας του στο κεφάλι λιωμένο χρυσό.
Ο Ντρόγκο δεν έζησε για πολύ, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά και η Ντενέρυς για να τον γλυτώσει από τον πόνο τον έπνιξε μ' ένα μαξιλάρι.
Και ενώ η μητέρα των δράκων συνεχίζει να ταξιδεύει μας μεταφέρει στον ματωμένος γάμο, όπου οι Σταρκ αποδεκατίστηκαν, όταν κατόπιν εντολής του Τουίν Λάννιστερ ο Ρομπ Σταρκ, η μητέρα του Κάτλυν και η έγκυος Τζέϊν δολοφονήθηκαν άγρια.
Αργότερα μεταφερόμαστε στη θρυλική μάχη του Blackwater, όταν ο διεκδικητή του θρόνου Stannis Baratheon πολιορκούσε το Κινγκς Λάντινγκ, με τον ανίκανο Τζόφρι να βρίσκεται στον θρόνο και τον Τύριον να κάνει ότι μπορεί για να σώσει την πόλη και να βρίσκει διαφυγή στο υγρόν πυρ. Μετά τη νίκη του στον Μαυροπόταμο ο Τζέιμι πηγαίνει να παρακολουθήσει η μάχη μεταξύ του Βουνού και της Οχιάς, και όλοι θυμόμαστε την κατάληξη που είχε ο δεύτερος, με τον Gregor Clegane να του σκάει το κεφάλι σαν καρπούζι και μετά το θέαμα αποφάσισε να σκοτώσει τον πατέρα του Τουίν Λάννιστερ και να το σκάσει με τον Βισέρυς.
Η Σάνσα που είδε τον Τύριον, τον άνθρωπο που ανέλαβε την προστασία της να φεύγει, τα "κίμιασε" με τον μικροδάκτυλο. Και η Ντενέρυς που συνεχίζει τη βόλτα της μας ταξιδεύσει στο ρομάντζο του Τζόν Σνόου και της άγριας Ίγκριτ, που έληξε άδοξα όταν τη σκότωσε η Όλυ.
Το επόμενο σημαντικό γεγονός που μας έκανε να θρηνήσουμε σαν να χάσαμε κάποιον δικό μας ήταν η δολοφονία του Τζον Σνόου από τους ίδιους του τους συντρόφους και φυσικά τον Όλυ (ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Όλυ). Ευτυχώς, όμως υπάρχει η Μελισσάνδη, που παρόλο που δεν είναι αυτό που δείχνει, κατάφερε να τον αναστήσει. Την ίδια στιγμή στο Κινγκς Λάντινγκ η Σέρσεϊ εξευτελίζεται με το walk of shame και η Άρια το διασκεδάζει αλλάζοντας πρόσωπα.
Κάπως έτσι φτάνουμε στην αποθέωση της Ντενέρυς η οποία έκαψε ζωντανούς τους Καλ των Ντοθράκι και έγινε εκείνη η βασίλισσα τους, ξεκινώντας το ταξίδι για το Κινγκς Λάντινγκ και το θρόνο.
(ΠΗΓΗ: RedMEDUSA)
news247.gr 


Πηγή

Δεκαοκτώ ειδικές επιτροπές που συστάθηκαν με απόφαση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής θα παραλάβουν και θα αξιολογήσουν 22.000 φορολογικές υποθέσεις που έχει η ΓΓΔΕ από το ΣΔΟΕ.


Πηγή

H μελέτη του «The Intercept» βάζει «φωτιά» στην εταιρεία που λανσάρεται ως η πλέον ασφαλής...



Η εν λόγω μελέτη αποκαλύπτει ότι η Apple κρατά αναλυτικό αρχείο με τις επαφές του χρήστη στο iMessage, τις οποίες και είναι έτοιμη να μοιραστεί αν υπάρξει σχετική δικαστική εντολή.
Όπως σημειώνει το «Intercept», αυτό δεν σημαίνει ότι η Apple έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων που κάποιος στέλνει μέσω του iMessage, ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν, κάθε φορά που κάποιος χρήστης του iOS αρχίσει να συντάσσει μήνυμα στην εφαρμογή, η εταιρεία έχει πρόσβαση στον αριθμό του παραλήπτη και τον καταγράφει σε αρχείο που διατηρείται για 30 ημέρες.
Στο αρχείο αυτό καταγράφονται επίσης η μέρα και η ώρα αποστολής του μηνύματος, μαζί με την διεύθυνση ΙΡ του χρήστη, μέσω της οποίας μπορεί να ταυτοποιηθεί και η τοποθεσία του. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να περάσουν στα χέρια των Αρχών με μια απλή δικαστική εντολή.
Η Apple, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι «όταν οι Αρχές μας παρουσιάσουν νόμιμο κλητήριο θέσπισμα ή δικαστική εντολή, παραδίδουμε τις πληροφορίες που μας ζητούνται, αν είναι στη διάθεσή μας», εξηγώντας ότι «εργαζόμαστε στενά με τις διωκτικές αρχές ώστε να κατανοήσουν τι μπορούμε να τους παράσχουμε και να τους ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα περιεχόμενα συνδιαλέξεων ούτε αποτελούν απόδειξη ότι υπήρξε κάποια επικοινωνία».


Πηγή
Πηγή: Δίκτυο Σπάρτακος

Ενεργειακά Κοιτάσματα και Αγωγοί σημαίνουν Πόλεμο και Οικολογική Καταστροφή!

Ξεσάλωσαν οι εθνικιστές, αριστεράς και δεξιάς, με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης. Μίλησαν για πόλεμο σε Αιγαίο-Θράκη, για την τουρκική επιθετικότητα και επεκτατισμό και φυσικά τόνισαν την ανάγκη «εθνικής» ενότητας και στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ας κάνουμε επομένως τον κόπο να διαβάσουμε προσεκτικά αυτές τις δηλώσεις… Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ως επιζήμια για την Τουρκία χαρακτήρισε ο Ερντογάν τη συνθήκη της Λωζάννης μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας. «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς στην απέναντι πλευρά. Είναι αυτό νίκη;» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν συνέχισε τονίζοντας πως «όσοι κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου αναφέροντας πως «αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών»!

Θυμίζουμε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφηκε στην Λωζάννη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πηγή
Η Google φέρνει ένα νέο update στην εφαρμογή Google Maps στο Android, με το οποίο σκοπεύει να κάνει την ζωή μας πιο εύκολη, επιτρέποντάς μας να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε χωρίς καν να ακουμπάμε την οθόνη του κινητού.
Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του Google Translate
Την επόμενη φορά που βρισκόμαστε σε navigation ή driving mode και θέλουμε κάποια πληροφορία σχετικά με την διαδρομή μας, απλά μπορούμε να πούμε την φράση «Ok Google» και ύστερα να ρωτήσουμε την ψηφιακή βοηθό.
Για να χρησιμοποιήσεις το νέο αυτό feature όταν κάνεις update, χρειάζεται να πας στις ρυθμίσεις και να ενεργοποιήσεις στην καρτέλα «Ok Google detection» την επιλογή «While Driving».
Παράλληλα, όπως αναφέρει το techblog.gr, μπορείς επιπλέον να κάνεις ερωτήσεις σχετικές με την κίνηση όπως «αν έχει κίνηση» ή «για επιλογή άλλης διαδρομής» ώστε να φτάσεις πιο γρήγορα στο προορισμό σου.
cnn.gr 

Πηγή
Μάχη με το σώμα

Μάχη με το σώμα

Πρωτεργάτης μιας συντονισμένης ερευνητικής προσπάθειας για τη δημιουργία υπεραθλητών, χωρίς άνομα μέσα, ο έλληνας επιστήμονας Γιάννης Πιτσιλαδής μας ξεναγεί στα μυστήρια του οργανισμού.Ο 30χρονος Ντένις Κιμέτο τερματίζει στο Βερολίνο στις 28 Σεπτεμβρίου 2014 σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο. Ο χρόνος του; 2:02:57


 
Μαραθώνιος κάτω από δύο ώρες; Χωρίς όμως ντοπάρισμα και χρόνιους τραυματισμούς των αθλητών; Μέσα σε πέντε χρόνια φαίνεται ότι θα το δούμε κι αυτό και θα είναι κάτι ευπρόσδεκτο. Μια διεθνής επιτροπή στην οποία συμμετέχουν πανεπιστήμια, διεθνούς φήμης αθλητές όπως ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ και επιχειρήσεις του χώρου ανήγγειλε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την άποψη της προπόνησης, της διατροφής και της ιατρικής για την αποφυγή τραυματισμών ώστε να έχουμε «καθαρούς» αθλητές και καθαρούς αγώνες. Επικεφαλής αυτής της επιτροπής είναι ένας έλληνας καθηγητής στο αγγλικό πανεπιστήμιο του Brighton, ο κ. Γιάννης Πιτσιλαδής, ενώ υπάρχει σημαντική συμμετοχή και από άλλους έλληνες επιστήμονες. Ο έλληνας καθηγητής μίλησε στο «Βήμα» και για το πρωτοποριακό αντιντόπινγκ τεστ που επινόησε, το οποίο, καθώς φαίνεται, θα αλλάξει τα δεδομένα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Με την ευκαιρία μαθαίνουμε στις επόμενες σελίδες και για το πόσο προικισμένος σωματικά είναι ο άνθρωπος ως προς το τρέξιμο και πώς θα μπορούσε με τον καλύτερο τρόπο να αναπτύξει το έμφυτο αυτό ταλέντο.
Εδώ και πολλά χρόνια ψάχνει να βρει το κλειδί για τον  απόλυτο και σίγουρο έλεγχο των αθλητών σε οποιοδήποτε άθλημα σχετικά με τις ουσίες που παραποιούν τις επιδόσεις τους στους μεγάλους διεθνείς αγώνες. Εν τω μεταξύ έχει δημιουργήσει στη Μεγάλη Βρετανία ένα από τα πιο προχωρημένα εργαστήρια Φυσιολογίας στον κόσμο και, όταν δεν ταξιδεύει από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη με την ταχύτητα και τη διεισδυτικότητα ενός νετρίνο, ερευνά εντατικά τη σχέση που έχει η άσκηση με την ανθρώπινη υγεία φθάνοντας σε επίπεδο DNA και RNA. Αυτές τις ημέρες περιμένει να ανακοινωθεί και επίσημα η συνεργασία της NASA και της European Space Association (ESA) στο σχέδιό του, με ορίζοντα πενταετίας, ώστε να φθάσουν να τρέχουν οι άνθρωποι έναν «καθαρό»(χωρίς ντόπινγκ) μαραθώνιο με επιδόσεις κάτω από δύο ώρες.

Δεν είχε αντίρρηση να μιλήσουμε για τα θέματα που ερευνά με πάθος ακόμη και σε μια αίθουσα αεροδρομίου, βράδυ, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Μιλάει άνετα τα ελληνικά και είναι εξαιρετικά φιλικός. Με το χαμόγελο σχεδόν μόνιμο στο πρόσωπό του, χωρίς την οποιαδήποτε καθηγητική ακαμψία, ήταν από τους πιο απλά ντυμένους ταξιδιώτες στον χώρο και το μόνο που τον ξεχώριζε, αν βέβαια είχες τη δυνατότητα να τον παρατηρήσεις πιο προσεκτικά από την κορυφή ως τα νύχια, ήταν τα παπούτσια του. Αθλητικά βέβαια αλλά με την πιο λεπτή σόλα που θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος. Οχι τυχαία βέβαια. Γιατί, έχοντας μελετήσει επί χρόνια τους αφρικανούς δρομείς, ιδιαίτερα στην Κένυα, που τρέχουν ξυπόλυτοι, έχει καταλήξει στο ότι η λεπτή σόλα, που σε φέρνει όσο πιο κοντά γίνεται στο να αισθάνεσαι σαν ξυπόλυτος, είναι η πιο κατάλληλη για βάδισμα και τρέξιμο. Κάτι που έμαθε μελετώντας από κοντά τους κενυάτες παγκόσμιους πρωταθλητές στα αγωνίσματα των μεγάλων αποστάσεων και στον μαραθώνιο. Την προηγούμενη χρονιά οι αγγλικές εφημερίδες αλλά και οι «New York Times» τού αφιέρωσαν ολοσέλιδα άρθρα σε σχέση με μια νέα μέθοδο ανίχνευσης του ντοπαρίσματος των επαγγελματιών αθλητών με την ουσία ερυθροποιητίνη (ΕΡΟ).
Κυνηγώντας φαντάσματα

Σε διαφορετικές χρονικές στιγμές καταφέραμε να... εγκλωβίσουμε τον κ. Yannis Pitsiladis, έναν ελληνικής καταγωγής επιστήμονα, καθηγητή στη Φυσιολογία της Ασκησης στο αγγλικό Πανεπιστήμιο του Brighton, ειδικευμένο και στα διάφορα -omics (genomics, proteomics, metabolomics), για να μιλήσει στο «ΒΗΜΑScience» σχετικά με τα τελευταία νέα για το ντόπινγκ, το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις αλλά ακόμη και για τα πιο κατάλληλα αθλητικά παπούτσια

Για ποιον λόγο ένας καθηγητής Φυσιολογίας στρέφει επάνω του την προσοχή των μέσων ενημέρωσης; Στην περίπτωση του κ. Yiannis Pitsiladis, όπως είναι γνωστός στο εξωτερικό ο γεννημένος στην Αυστραλία και ελληνικής καταγωγής διευθυντής του εργαστηρίου στο Brighton της Αγγλίας, παρουσίασε μια μέθοδο αποκάλυψης του ντοπαρίσματος των αθλητών ακόμη και όταν αυτό έχει γίνει σε πολύ μικρές ποσότητες και έχουν περάσει αρκετές ημέρες ώστε να έχει φύγει η ουσία από το σώμα του αθλητή. Με άλλα λόγια, προσπαθεί να κυνηγήσει και να εγκλωβίσει την ανάμνηση ενός ντοπαρίσματος που υπάρχει σαν φάντασμα πλέον κάπου μέσα στον πολύπλοκο ανθρώπινο οργανισμό. Αυτή η μέθοδος, όταν τελειοποιηθεί και γενικευθεί, θεωρείται πως κάνει ένα βήμα πιο μπροστά από όσους έχουν διάθεση να πάρουν φάρμακα που αλλοιώνουν τις επιδόσεις τους. Διότι δεν ασχολείται με το να βρει ποια ουσία χρησιμοποιήθηκε και δεν εξαρτάται από το πόσο γρήγορα ανιχνεύθηκε αλλά με το να βρεθεί ένα ίχνος που άφησε και θα περάσει αρκετός χρόνος ώσπου αυτό να σβηστεί.  Η μέθοδος που ακολούθησε παραξένεψε όσους έρχονταν σε επαφή με το εργαστήριο και έβλεπαν αθλητές να... ντοπάρονται στα φανερά. Να κάνουν ενέσεις με τεχνητή ερυθροποιητίνη, μια ουσία που είναι ορμόνη και όταν εισαχθεί απ' έξω ξεγελάει κατά κάποιον τρόπο τον μυελό των οστών. Ο μυελός των οστών είναι ένας μαλακός  λιπώδης ιστός που βρίσκεται στο εσωτερικό μεγάλων οστών όπως αυτό του μηρού, στο στέρνο και στη λεκάνη. Αυτός ο ιστός υποστηρίζει τα βλαστικά κύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που δεν έχουν ακόμη αποκτήσει συγκεκριμένα και εξειδικευμένα χαρακτηριστικά. Ανάλογα με τις εντολές που θα δοθούν από άλλα σημεία του οργανισμού, τα βλαστικά θα διαφοροποιηθούν για να γίνουν μεταξύ άλλων και λευκοκύτταρα, ερυθροκύτταρα ή αιμοπετάλια. Τα ερυθροκύτταρα περιέχουν μια πρωτεΐνη, την αιμογλοβίνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος, μια εργασία που γίνεται πιο έντονη σε συνθήκες πίεσης του οργανισμού όπως είναι μια αθλητική προσπάθεια. Η τεχνητή και έξτρα εισαγόμενη στον οργανισμό ερυθροποιητίνη ξεγελάει τον μυελό των οστών ώστε να παράγει περισσότερα ερυθροκύτταρα που απορροφούν περισσότερο οξυγόνο και έτσι ο αθλητής μπορεί να στέλνει περισσότερο οξυγόνο στους ιστούς αυξάνοντας την αντοχή του. Παλαιότερα όσοι αθλητές και προπονητές ήθελαν να «κλέψουν» έκαναν τις ενέσεις της ερυθροποιητίνης και προσπαθούσαν να μην περάσουν από έλεγχο τις πρώτες ημέρες. Χρησιμοποιούσαν μάλιστα και τις λεγόμενες «μάσκες», άλλες χημικές ενώσεις, που έκρυβαν την ύπαρξη της επίμαχης ουσίας στον οργανισμό.

O ποδηλάτης - σύμβολο Λανς Αρμστρονγκ σόκαρε την κοινή γνώμη όταν αποκαλύφθηκε ότι ντοπαριζόταν συστηματικά, παίρνοντας συχνά και μικρές ποσότητες ερυθροποιητίνης και τεστοστερόνης ώστε να μην ανιχνεύονται

Οταν οι έλεγχοι κατάφεραν αυτά να τα ξεπεράσουν, η «σχολή του Λανς Αρμστρονγκ», του γνωστού αμερικανού ποδηλάτη με τις υπερφυσικές επιδόσεις, βρήκε άλλο κόλπο. Αυτός και οι υπόλοιποι ποδηλάτες της ομάδας του (και βέβαια και άλλοι σε διάφορα αθλήματα) επί οκτώ χρόνια ντοπάρονταν με ερυθροποιητίνη και τεστοστερόνη περνώντας χωρίς προβλήματα τους ελέγχους διότι έπαιρναν συχνά πολύ μικρές ποσότητες αυτών των ουσιών και μάλιστα ενδοφλέβια και όχι υποδόρια, οπότε σε διάστημα λίγων ωρών είχαν φύγει από τον οργανισμό.

Κυνηγώντας πρωταθλητές
Τον έλληνα καθηγητή από την Αυστραλία κυνηγάει και μια φήμη σχετικά με τους πρωταθλητές διαφόρων αθλημάτων. Διότι, όντας παρών στις κορυφαίες διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο του Ποδοσφαίρου, δεν δίσταζε τα προγούμενα δέκα χρόνια να ζητάει γενετικό υλικό ακριβώς από τους μεγάλους αθλητές. Κυκλοφορούσε έχοντας μαζί του πάντα ένα τσαντάκι με όλα τα απαραίτητα «σύνεργα», μπατονέτες κ.τ.λ., έτοιμος να ζητήσει μια μικρή εξυπηρέτηση. Να αποθησαυρίσει επάνω σε λίγο βαμβάκι τα γονίδια ενός κορυφαίου αθλητή ή μιας αθλήτριας. Ετσι κατάφερε να φτιάξει μια βάση δεδομένων με το γενετικό τους υλικό και να μελετήσει σε επίπεδο γονιδίων αν υπήρχε κάτι που να δείχνει ότι αυτός ο άνθρωπος έχει τη στόφα, όπως λέμε, να διαπρέψει στον αθλητισμό. Δεν βρήκε κάτι το ξεχωριστό και άρχισε να ψάχνει βαθύτερα, με τη σκέψη πως αν ήταν μόνο ντοπαρισμένοι ίσως κάπου αυτό να έμενε όπως το δακτυλικό αποτύπωμα στο γυαλί ενός ποτηριού και να μπορούσε να αποκρυπτογραφηθεί. Εψαξε λοιπόν στο RNA. Η ειδίκευσή του σε σχέση με τα γονίδια και τη συμπεριφορά τους τον βοήθησε να προχωρήσει στην έρευνα για ένα πιο προχωρημένο αντιντόπινγκ-τεστ κάνοντας χρήση, όπως αναφέρει ο ίδιος, όλων των γνωστών -omics.
Ακολούθησε έναν τρόπο πειραματισμού που παραξένεψε στην αρχή. Επεισε 20 αθλητές από τη Σκωτία και 20 από την Κένυα να ντοπαριστούν με ερυθροποιητίνη για κάποιο χρονικό διάστημα και παρακολουθούσε κάθε ημέρα, με τη βοήθεια συνεργατών, και στις δύο χώρες, παίρνοντας δείγματα αίματος, τις μεταβολές φθάνοντας σε επίπεδο RNA. Εκεί λοιπόν ανακάλυψε τις μεταβολές και συνειδητοποίησε ποια ήταν τα αποτυπώματα που κυνηγούσε. Οι διακυμάνσεις στο RNA έμοιαζαν με τις διακυμάνσεις στην ένταση του φωτός όταν τη ρυθμίζεις με ένα ντίμερ, μια μεταβλητή αντίσταση δηλαδή που αυξομειώνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Η εισαγωγή της ερυθροποιητίνης κάνει το σώμα να αντιδρά αντίστοιχα μεταβάλλοντας την έκφραση των γονιδίων και αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως το RNA επηρεαζόταν τόσο ώστε να παρατηρείται μια αύξηση σε τμήματά του κοντά στις 16 φορές όταν είχαμε ντοπάρισμα. Και αυτό έμενε σιωπηλός μάρτυρας του τι είχε συμβεί, ακόμη και τέσσερις εβδομάδες μετά. Ετσι θεωρείται ότι με τη μέθοδο αυτή, καταργώντας τα δείγματα αίματος και ούρων, αμέσως μετά τους αγώνες ή στους αιφνιδιαστικούς ελέγχους, όπου πολλοί είχαν να διηγηθούν σημεία και τέρατα σε σχέση με τις μεθόδους απάτης (ούρα άλλων, «καθαρών» αθλητών και αθλητριών, κρυμμένα σε απόκρυφα σημεία του σώματος του ελεγχομένου κ.τ.λ.), μπορεί να ανιχνευθεί όποιος έχει κάνει χρήση ερυθροποιητίνης σε φυσιολογικές ποσότητες. Τώρα προσπαθούν να σιγουρέψουν το τεστ για περιπτώσεις όπως αυτή του Αρμστρονγκ και της παρέας του, όπου γινόταν χρήση πολύ μικρών ποσοτήτων πολύ συχνά, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει το ψάξιμο και για τις άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται, όπως είναι η αυξητική ορμόνη, η τεστοστερόνη και η κορτιζόλη.
Κυνηγώντας τον… δίκαιο αθλητισμό
Κατάφερα να τον... σταθεροποιήσω για λίγο, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ανάμεσα σε ένα ταξίδι στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας και σε ένα ταξίδι την επόμενη ημέρα στη Λωζάννη, όπου είναι η έδρα της IOC, της Διεθνούς Ενωσης Αντιντόπινγκ, που έχει ενδιαφερθεί για τα τεστ αυτά εν όψει και των Ολυμπιακών του 2016.
Ο μεγάλος αιθίοπας αθλητής Γκεμπρεσελασιέ συμμετέχει στην προσπάθεια για τον «εξαγνισμό» του αθλήματος
Μιλάει με ένταση για τις διάφορες δραστηριότητές του, για τις οποίες, όπως του φαίνεται τουλάχιστον τώρα, δεν θα του φθάσει η υπόλοιπη ζωή του, αν και δεν είναι παραπάνω από 47, για να τις φέρει όλες εις πέρας. Εχει εμπλακεί σε κάτι που ονομάζει ο ίδιος δίκαιο αθλητισμό, μια πλατφόρμα στηριγμένη σε τρεις κολόνες: στην πρόληψη του φαρμακώματος των αθλητών, στην προστασία του καθαρού αθλητή και στην πρόταση εναλλακτικών λύσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις επιδόσεις. Ενα πρώτο βήμα είναι η δημιουργία μιας ομάδας από γιατρούς, διατροφολόγους, αθλητές, νυν και πρώην, όπως ο διάσημος Αιθίοπας Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, που υπόσχεται να βοηθήσει ώστε η παγκόσμια επίδοση στον μαραθώνιο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να πέσει κάτω από τις δύο ώρες, όταν τώρα έχει φθάσει να είναι 2 ώρες, 2 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα (από τον Σεπτέμβριο του 2014, στο Βερολίνο, χάρη στον Dennis Kimetto, από την Κένυα φυσικά), αλλά χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το πόσο καθαρά μέσα χρησιμοποιήθηκαν για να επιτευχθεί. Μέσα από αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο και το όλο σχέδιο πίσω του, που ίσως σε πρώτη πρόχειρη προσέγγιση να φαίνεται και λίγο ανόητο, λογαριάζουν οι εμπνευστές του ότι θα προκύψει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών, ιατρικών, διατροφικών, φαρμακευτικών, φυσιοθεραπευτικών, ανθρωπομετρικών, ψυχολογικών, που θα χρησιμοποιηθούν για καλό. Εχουν καταφέρει οι οργανωτές του (περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν εδώ: www.sub2hrs.com/) να κινητοποιήσουν ακόμη και οργανισμούς όπως η ευρωπαϊκή ESA και η αντίστοιχη αμερικανική NASA, που θα διευκολύνουν με τον εξοπλισμό τους την παρακολούθηση και από έλληνες επιστήμονες από ψηλά των διαδρομών των αθλητών, όπως π.χ. στον μαραθώνιο της Αθήνας στις 8 Νοεμβρίου 2015. Είναι ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο και γι' αυτό θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις και εδώ στην Ελλάδα, στις 28 Μαρτίου στα Τρίκαλα και στις 14 Μαΐου στη Σαντορίνη.
Να μιλήσουν τα γονίδια!
Το RNA είναι βασικό συστατικό της σύνθεσης των πρωτεϊνών του οργανισμού και βρίσκεται στα κύτταρα σε τρεις μορφές: α) αγγελιαφόρο RNA, που παράγεται κατά τη μεταγραφή και εμπλέκεται στη μεταφορά γενετικών πληροφοριών από το DNA στα ριβοσώματα, β) ριβοσωματικό, δηλαδή είναι δομικό συνθετικό των ριβοσωμάτων, γ) μεταγωγό RNA, που ενεργεί ως μόριο-προσαρμοστής και μεταφέρει αμινοξέα στα ριβοσώματα που πρόκειται να εισαχθούν στη σωστή αλληλουχία στη διάρκεια της μετάφρασης ώστε στη συνέχεια να κατασκευαστεί η πρωτεΐνη. Κάποια στιγμή λοιπόν έχουμε τη λεγόμενη έκφραση γονιδίων (Gene Expression), μια διαδικασία που προκαλεί τη μεταφορά των απαραίτητων πληροφοριών, κωδικοποιημένων στο γονίδιο, για να κατασκευαστεί το (τελικό) λειτουργικό προϊόν του γονιδίου, δηλαδή η πρωτεΐνη. Ετσι στην έκφραση του γονιδίου περιλαμβάνονται η μεταγραφή και η μετάφραση των εντολών κατασκευής. Κατά τη μεταγραφή σχηματίζεται RNA από ένα καλούπι DNA (που περιέχει αντίστοιχες πληροφορίες). Εκεί, λοιπόν, αν το σώμα έχει εξαπατηθεί από την εισαγωγή της τεχνητής ερυθροποιητίνης που εισάγεται με ενδοφλέβια ένεση, το RNA, σύμφωνα με το σκεπτικό του νέου αντιντόπινγκ τεστ, αποκαλύπτει το τι έχει συμβεί.Οπως λέει ο ίδιος κάπως σχηματικά, πρόκειται για μια προσέγγιση-Polyomics: της γονιδιωματικής (Genomics), που δίνει πληροφορίες για ό,τι μπορεί να συμβεί με τα γονίδια, της έκφρασης του γονιδίου (Transcriptomics), από όπου αντλούνται πληροφορίες για ό,τι φαίνεται πως πάει να γίνει, της πρωτεομικής (Proteomics), για ό,τι κάνει κάτι να συμβεί, και της μεταβολομικής(Metabolomics), για ό,τι συνέβη τελικά.

Και όμως, έχουμε ταλέντο!
Αξίζει να τρέχουμε τόσο πολύ;

Αν και η ώρα ήταν περασμένη, η ερώτηση αν πρέπει ο άνθρωπος να διανύει τόσο μεγάλες αποστάσεις όπως είναι ο μαραθώνιος και οι διάφοροι υπερ-μαραθώνιοι τρέχοντας κάνει τον συνομιλητή μου να γίνει ακόμη πιο χειμαρρώδης στην ομιλία του. Εχοντας μελετήσει πολύ τους κενυάτες αθλητές έχει καταλήξει πως δεν διαθέτουν ιδιαίτερα γονίδια «τρεξίματος» ή αντοχής. Ο άνθρωπος μέσα από εξελικτικές διαδικασίες κατάφερε και έφτιαξε το σώμα του έτσι ώστε όταν βγήκε από τα δάση όπου ζούσε σαν καρποσυλλέκτης στην αποψιλωμένη από δέντρα σαβάνα να μπορεί να κυνηγάει ζώα όπως οι αντιλόπες εξασφαλίζοντας μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Μπορεί να μην ήταν εξαιρετικά γρήγορος αλλά αποδείχθηκε πολύ ανθεκτικός στο τρέξιμο χάρη και στη διάπλαση των ώμων του, που κινούνται, των ποδιών του, με τους ισχυρούς μυς στο μηρό, της διαμόρφωσης του πέλματος και του λαιμού του. Τελικά εκείνοι οι μακρινοί και ταλαιπωρημένοι πρόγονοί μας άφησαν μια εξαιρετική κληρονομιά για όποιον θα ήθελε να τρέχει σήμερα. Για τους κενυάτες αθλητές τού τώρα ισχύει ότι μερικοί από μικρά παιδιά, ήδη στην ηλικία του δημοτικού, αναγκάζονται να διανύουν τρέχοντας κάθε ημέρα αποστάσεις μεγαλύτερες από πέντε χιλιόμετρα ως και δέκα χιλιόμετρα, και άλλα τόσα στην επιστροφή, για να πηγαίνουν από τα απομακρυσμένα χωριά τους εκεί όπου υπάρχει σχολείο. Και αυτές τις διαδρομές τα παιδάκια τις κάνουν ξυπόλυτα. Ετσι και η πρόσληψη οξυγόνου από τον οργανισμό αναπτύσσεται από τις μικρές ηλικίες, αλλά και ο τρόπος που το πόδι συναντά το έδαφος - πρώτα με τη μύτη και μετά με τη φτέρνα, αντίθετα από ό,τι τρέχει ο δυτικός άνθρωπος με τα πόδια του μέσα στα υπερφουσκωμένα μαλακά αθλητικά παπούτσια του - είναι πιο αποτελεσματικός. Γι' αυτό υπάρχουν, για όσους ξέρουν, ήδη και παπούτσια αθλητικά με πολύ λεπτή σόλα. Οπως μου λέει λοιπόν ο κ. Πιτσιλαδής, αν και τα δικά μας παιδιά άρχιζαν να γυμνάζονται πραγματικά και να τρέχουν από μικρά όπως πρέπει, αποστάσεις όπως ο μαραθώνιος δεν θα ήταν εξοντωτικές για την αντοχή και τις αρθρώσεις. Εγώ προσπάθησα, μου λέει, να πείσω εδώ στην Αγγλία τους αρμοδίους να αλλάξει ο τρόπος γυμναστικής στα σχολεία αλλά απέτυχα. Γενικότερα, κατά τη γνώμη του, οι εταιρείες διατροφικών συμπληρωμάτων και αναψυκτικών έχουν καταφέρει να στρέψουν την προσοχή του κόσμου περισσότερο στο τι πρέπει να τρώνε  ή να μην τρώνε και στα ιδιαίτερα υγρά που πρέπει να καταναλώνουν στη διάρκεια μιας εντατικής άσκησης ώστε το θέμα της εκγύμνασης και μάλιστα από νωρίς έχει πάει πίσω. Εκείνος πάντως συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό.http://www.tovima.gr/


Πηγή
Του Μιχαήλ Στυλιανού

Mε την προσέγγιση της εκδίωξης των τζιχαντιστών από την στρατηγική πόλη της Αλέπο -ένα ακριβώς χρόνο μετά την ανατρεπτική ρωσική επέμβαση- και την απειλούμενη ανατροπή και του Σχεδίου Β των ΗΠΑ (για την διαίρεση της Συρίας), οι αντιδράσεις της Ουάσιγκτον στο προπαγανδιστικό και το διπλωματικό πεδίο έφθασαν χθες σε επίπεδο παροξυσμού, εγείροντας την απειλή αμερικανο-ρωσικής σύγκρουσης.

Προχθές ο υπουργός των εξωτερικών Τζων Κέρυ απηύθυνε τελεσίγραφο, απειλώντας την Μόσχα με «αναστολή της συνεργασίας και διπλωματίας» εάν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί « των μαχητών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και των αμάχων».                    

Χθες το Ρώυτερ μετέδιδε δηλώσεις ανώνυμων Αμερικανών αξιωματούχων ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει σκληρότερες αντιδράσεις στην επίθεση κατά της Αλέπο, μεταξύ των οποίων και «στρατιωτικές επιλογές».

Κατά το Ρώυτερ οι συζητήσεις διεξάγονται σε «επιτελικό επίπεδο» και δεν έχουν ακόμη υποβληθεί προτάσεις στον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος αντιστάθηκε μέχρι τώρα στο να διατάξει επίθεση κατά της κυβέρνησης ΄Ασαντ. Αλλά –όπως σχολιάζει το πρακτορείο Ζero Hedge-  ο τερματισμός του διπλωματικού διαλόγου θα μπορούσε να ανάψει το πράσινο φως για την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων (ή αμερικανο-συμμαχικούς βομβαρδισμούς, τύπου Λιβύης) και την Ρωσία να απαντά αναλόγως…

Για την ενημέρωση και κατανόηση των πραγματικών δεδομένων και κλιμακωτών εξελίξεων ως τη σημερινή εκρηκτική  κατάσταση, που καλύπτονται ή συσκοτίζονται από την προπαγάνδα του Νέου Ψυχρού Πολέμου, παραθέτουμε την μαρτυρία της κορυφαίας Αμερικανικής αξιόπιστης αυθεντίας, του Δρα Στέφεν Φ. Κοέν, καθηγητού Ρωσικών Σπουδών στα πανεπιστήμια του Πρίνστον και της Ν. Υόρκης, του οποίου η ακαδημαϊκή εργασία εστιάζετα στην σύγχρονη ρωσική ιστορία, από την μπολσεβίκικη επανάσταση και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο Δρ. Στέφεν Κοέν συνεργάζεται με το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό The Nation, τo οποίο διευθύνει η σύζυγός του, δημοσιολόγος Katrina vanden Heuvel.

Το περιοδικό The Nation δημοσίευσε προχθές, τα ακόλουθα βασικά σημεία συνέντευξης που έδωσε ο καθηγητής Στέφεν Κοέν στον Τζων Μπάτσελορ, παρουσιαστή 45λεπτου προγράμματος, στον  μεγάλης ακροαματικότητας Ραδιοσταθμό WABC, υπό τον τίτλο: "Οι  Ρώσοι έχασαν την υπομονή τους με τις ΗΠΑ τη Συρία"

--Το  σχέδιο Ομπάμα-Πούτιν για μια κοινή ρώσο-αμερικανική εκστρατεία εναντίον των τρομοκρατικών κινημάτων στη Συρία διερράγη από την ομολογημένη αμερικανική επίθεση εναντίον των συριακών δυνάμεων και  ύστερα από μιαν αγνώστου ταυτότητας επίθεση κατά της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην Αλέπο. Τα στοιχεία που διαθέτουμε αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι η επίθεση κατά των συριακών δυνάμεων δεν ήταν «ατύχημα», όπως ισχυρίζονται Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ούτε δίνουν την εντύπωση ότι ρώσο-συριακές δυνάμεις –που δεν είχαν κανένα κίνητρο- επιτέθηκαν κατά της ανθρωπιστικής αυτοκίνητο-πομπής, όπως ισχυρίζονται Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αυτές οι εξελίξεις εγείρουν το ερώτημα, που τώρα τίθεται ανοικτά στη Μόσχα και ακόμη και στη Δύση: Ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική στην Αμερική – ο Πρόεδρος Ομπάμα ή το Υπουργείο Αμύνης και άλλοι πολέμιοι της ύφεσης;

--Ο πολιτικός αντίκτυπος ήταν αρνητικός, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Μόσχα. Στην Ουάσιγκτον το συριακό ναυάγιο οδήγησε σε χειρότερες ύβρεις κατά της «Ρωσίας του Πούτιν» και έτσι κατέστησε ακόμη πιο δύσκολες τις προτάσεις για αμερικανο-ρωσική συνεργασία οπουδήποτε. Στη Μόσχα, η κατάρρευση της ύφεσης που επιχειρήθηκε μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν στη Συρία οδήγησε σε ελάχιστα συγκαλυπτόμενες  επικρίσεις κατά της «ήπιας» διπλωματίας του Πούτιν έναντι της Ουάσιγκτον, εκδηλούμενες κατά το πλείστον ως επικρίσεις κατά του υπουργού του των Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρώφ.

--  Σκόνταψε επίσης η τάση προς ένα διακανονισμό με διαπραγματεύσεις στον εμφύλιο και πόλεμο με πληρεξουσίους στην Ουκρανία, από όπου ο νέος ψυχρός πόλεμος επεκτάθηκε στη Συρία και στα Βαλτικά Κράτη. Εκεί το πρόβλημα παραμένει στο προ διετίας σημείο. Παρά την πίεση από την Ευρώπη και ειδικότερα από τη Γαλλία και Γερμανία, ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο αρνήθηκε να αναγνωρίσει στις εξεγερθείσες επαρχίες του Ντονμπάς ένα βαθμό αυτονομίας, όπως επέβαλλαν οι Συνθήκες του Μινσκ. Η Ευρώπη απειλεί τώρα να αποσύρει εντελώς την υποστήριξή της από την ουκρανική κυβέρνηση, αφήνοντας την Ουάσιγκτων ως κύριο και ενδεχομένως μοναδικό υποστηρικτή του Ποροσένκο.

--Αντίθετα προς τον προηγούμενο Ψυχρό Πόλεμο, δεν υπάρχει πραγματική συζήτηση των επικίνδυνων επίμαχων ζητημάτων στα καθιερωμένα ΜΜΕ, που συνεχίζουν να επιρρίπτουν όλα τα χαρακτηριστικά του νέου Ψυχρού Πολέμου αποκλειστικά στον Πούτιν και στη Ρωσία, ή ακόμη και στην συνεχιζόμενη προεδρική εκστρατεία. Τα  άλλοτε δεοντολογικής αρτιότητας ΜΜΕ εκφυλίζονται σχεδόν κάθε εβδομάδα περισσότερο – ακόμη και πέρα από τους Μακαρθικούς υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τον Τραμπ- από τους Τάϊμς της Νέας Υόρκης ως το CBS NEWS, 60 Minutes.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, το πρόγραμμα 60 Λεπτά, παρουσίασε ένα θέμα για τα πυρηνικά όπλα, που μπορεί να χαρακτηρισθεί μόνο σαν αντίγραφο του ήρωα της ταινίας  Dr.Strangelove (πρώην χιτλερικού πυρηνικού, παρανοϊκού συμβούλου βομβαρδισμών στις ΗΠΑ), σε πυρηνική πολεμοκαπηλία, χωρίς αντίλογο. Ακόμη χειρότερο, στο προεδρικό Ντιμπέϊτ της 26 Σεπτεμβρίου, μολονότι ο Τραμπ ήγειρε διάφορα ζητήματα τουλάχιστον ελλειπτικά, κανένας υποψήφιος δεν συζήτησε την συριακή ή την ουκρανική κρίση, ή το ευρύτερο θέμα της συνεργασίας αντί του Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία. Ούτε το έκανε ο διευθύνων τη συζήτηση, Λέστερ Χόλτ, ο οποίος προφανώς έκρινε πως αυτοί οι υπαρξιακοί κίνδυνοι δεν δικαιούνται χρόνου στη συζήτηση – ή δεν έχει ιδέα για την ύπαρξή τους.

--Αυτό που καθιστά τον νέο Ψυχρό Πόλεμο πιο επικίνδυνο από τον προηγούμενο είναι κατά μέγα μέρος η σχεδόν πλήρης απουσία του από τη αμερικανική πολιτική συζήτηση, και  βεβαιότητα από κάθε κρίσιμη συζήτηση, σε οξεία αντίθεση με τις εντατικές συζητήσεις που διεξάγονται στην Ευρώπη και στη Ρωσία. Από αυτής της απόψεως η Αμερική είναι πράγματι το «Εξαιρετικό ΄Εθνος». (σημ. μετφ: Κατά τον ορισμό που εισήγαγε η Μαντλέν Ωλμπράϊτ,των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας.)

Πηγή

Το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών για τα εργασιακά παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε σημερινή συνάντηση με δημοσιογράφους, δηλώνοντας ότι οι συστάσεις της Επιτροπής, που περιλαμβάνονται σε αυτό, είναι πολύ κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και πως θα αποτελέσουν τη βάση διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης.

Στο πόρισμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν "βλέπει" την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την απεργία, ενώ, παράλληλα, δεν "βλέπει" κάποιον επείγοντα λόγο για άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lockout). Επίσης, τονίζεται ότι, σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας, η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος κατώτατος μισθός, που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς την αρμοδιότητα καθορισμού του ύψους και των αυξήσεων του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι συλλογικές συμβάσεις θεωρούνται αντιπροσωπευτικές, εφόσον καλύπτουν το 50% των εργαζομένων της διαπραγματευτικής μονάδας του κλάδου/επαγγέλματος. Σημειώνεται δε ότι η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα πρέπει να θεωρείται έσχατο μέσο, «αφού καταδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης».

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις του και στις κοινοβουλευτικές του παρουσίες, ζητά από όλα τα κόμματα και, ειδικά, από την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώσουν, αν η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων έχει και τη δική τους υποστήριξη. «Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, σημείωσε ότι η πρότασή του προς τους δανειστές είναι να δεχθούν την απαίτηση από τη χώρα μας για μικρότερα πλεονάσματα σε αντάλλαγμα διαρθρωτικών αλλαγών, «όπου στην ιδιόλεκτο του ΔΝΤ είναι περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και περιορισμός δαπανών, που, προφανώς, σημαίνει μείωση συντάξεων και περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η ουσία της κοινής δήλωσης των κοινωνικών εταίρων είναι η αναστροφή της απορρύθμισης, ενώ η ουσία της δήλωσης του προέδρου της ΝΔ είναι η συνέχισή της». «Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να έχουμε καθαρές κουβέντες από τη ΝΔ. Να ξέρουμε, λοιπόν, ποια είναι η δική της θέση επ' αυτού» υπογράμμισε.

«Σε κάθε περίπτωση»-διευκρίνισε-«δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων για οποιοδήποτε αντάλλαγμα».

Ακολουθεί απόσπασμα από την Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ειδικών: Οι συστάσεις της Επιτροπής, όπως συνοψίζονται από τον πρόεδρό της, καθηγητή Jan van Ours:

«2.1 Συνδικαλιστική δράση

1. Η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία ρυθμίζει εκτενώς τις διαδικασίες για την κήρυξη απεργίας. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν "βλέπει" την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την απεργία. Εναπόκειται στον Έλληνα νομοθέτη να καθορίσει τις προϋποθέσεις της νόμιμης απεργίας, σεβόμενος το συνταγματικό πλαίσιο.

2. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν "βλέπει" κάποιον επείγοντα λόγο για άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lockout). Οι διατάξεις για τις εργατικές διαφορές στην Ελλάδα έχουν καθιερώσει μία ισορροπία δυνάμεων μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων–οι κανόνες τους είναι αποδεκτοί και από τα δύο μέρη. Ο Έλληνας νομοθέτης μπορεί να διευκρινίσει πως ο εργοδότης δικαιούται να μην πληρώσει τους μη απεργούς εργαζόμενους, εφόσον δεν μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους, επειδή λαμβάνει χώρα απεργία στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση.

2.2 Ομαδικές απολύσεις

3. Πριν την πραγματοποίηση της ομαδικής απόλυσης, οι εργοδότες οφείλουν να προχωρήσουν καλόπιστα σε διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων της επιχείρησης, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα κοινωνικό πλάνο που θα παρέχει αποζημίωση στους εργαζόμενους που ενδεχομένως θα μείνουν άνεργοι για ένα αβέβαιο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να παρέχεται επανεκπαίδευση στους εργαζόμενους που απολύονται, προκειμένου να ενισχυθούν οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας. Οι ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να ρυθμίζονται, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία τους ως ένα λειτουργικό εργαλείο για την προσαρμογή των επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης. Το ισχύον σύστημα της προληπτικής διοικητικής έγκρισης συζητείται ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την έκδοση της απόφασης επί του προδικαστικού ερωτήματος, το ισχύον σύστημα θα μπορούσε να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί από ένα άλλο σύστημα εκ των προτέρων έγκρισης του σχεδίου απολύσεων.

4. Σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας, η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις. Η εργασία μειωμένου ωραρίου πρέπει να είναι ευέλικτη, βάσει των υπαρχουσών αναγκών της επιχείρησης. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί. Μετά την πάροδο της κρίσης, ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρήσει στην επανέναρξη της πλήρους δραστηριότητάς του με τη βοήθεια ενός έμπειρου εργατικού δυναμικού.

2.3 Κατώτατος μισθός

5. Θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος κατώτατος μισθός που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς. Υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς την αρμοδιότητα καθορισμού του ύψους και των αυξήσεων του κατώτατου μισθού. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, κατόπιν διαβουλεύσεων με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με καθολική εφαρμογή. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

6. Υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς τη λειτουργία του κατώτατου μισθού των νέων. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό, βάσει εργασιακής εμπειρίας, με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη. Το ως άνω σύστημα μειωμένου κατώτατου μισθού θα πρέπει να αξιολογηθεί, μετά την πάροδο των δύο ετών. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια.

2.4 Συλλογικές διαπραγματεύσεις

7. Οι αντιπροσωπευτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα μπορούν να επεκτείνονται από το κράτος, κατόπιν αίτησης ενός από τα διαπραγματευόμενα μέρη σε κλαδικό ή ομοιοεπαγγελματικό επίπεδο. Οι συλλογικές συμβάσεις θεωρούνται αντιπροσωπευτικές, εφόσον καλύπτουν το 50% των εργαζομένων της διαπραγματευτικής μονάδας του κλάδου/επαγγέλματος. Η απόφαση για την επέκταση της συλλογικής σύμβασης λαμβάνεται από τον υπουργό Εργασίας, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι θα θεσμοθετήσουν ένα διοικητικό σύστημα που θα επιτρέπει τον αξιόπιστο έλεγχο του ποσοστού των εργαζομένων που αντιπροσωπεύεται στη διαπραγματευτική μονάδα. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει, επίσης, τη δυνατότητα επέκτασης, σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων στην αντίστοιχη αγορά εργασίας (υψηλός κύκλος εργασιών, υψηλό ποσοστό χαμηλόμισθων, στρέβλωση ανταγωνισμού), καθώς και σε περιπτώσεις δημοσίου συμφέροντος (π.χ. εισαγωγή συστήματος μαθητείας. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής θεωρεί πως η επέκταση πρέπει να είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση που καλύπτεται το όριο του 50%.

8. Υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την αρχή της εύνοιας. Ένα μέρος της Επιτροπής υποστηρίζει πως συλλογικές συμβάσεις εργασίας χαμηλότερου επιπέδου δεν μπορούν να αποκλίνουν επί τα χείρω εθνικών/κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εκτός κι αν οι κοινωνικοί εταίροι προβλέπουν ρήτρες για συγκεκριμένα ζητήματα, οι οποίες επιτρέπουν προσωρινές αποκλίσεις σε περιπτώσεις επειγουσών οικονομικών/χρηματοοικονομικών αναγκών των επιχειρήσεων. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής θεωρεί πως η μισθολογική ευελιξία στο μικρο-επίπεδο είναι σημαντική. Συνεπώς, η ιεραρχία των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να διέπεται από την αρχή της επικουρικότητας, όπου συμβάσεις που συνάπτονται σε επιχειρησιακό επίπεδο, εγγύτερα των εμπλεκόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων, υπερισχύουν συμβάσεων που συνάπτονται σε κλαδικό/ομοιοεπαγγελματικό/εθνικό επίπεδο.

9. Η χρονική επέκταση, η μετενέργεια και η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποφασίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους. Αν δεν λάβουν σχετική απόφαση για το πρώτο ζήτημα, η χρονική επέκταση πρέπει να διαρκεί έξι μήνες. Αν το δεύτερο ζήτημα δεν ρυθμιστεί στη συλλογική σύμβαση, η μετενέργεια πρέπει να καλύπτει όλους τους συμφωνηθέντες όρους εργασίας. Αν το τρίτο ζήτημα δεν ρυθμιστεί στη συλλογική σύμβαση, η συλλογική σύμβαση θα μπορεί να καταγγέλλεται με προειδοποίηση τριών μηνών.

10. Αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, οι όροι της συλλογικής σύμβασης μπορούν να καθορίζονται, μέσω διαιτησίας, κατά προτίμηση εφόσον και τα δύο μέρη συμφωνούν. Η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα πρέπει να θεωρείται έσχατο μέσο, αφού καταδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης. Το σύστημα διαιτησίας τροποποιήθηκε πρόσφατα και θα πρέπει να αξιολογηθεί, μέχρι το 2018, προκειμένου να εκτιμηθεί ο ρόλος της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

11. Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να διαπραγματεύονται για τις μισθολογικές ωριμάνσεις, την ίση μεταχείριση υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, τη δια βίου μάθηση, την παραγωγικότητα, την καινοτομία και την ενσωμάτωση των νέων, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτικά σχόλια που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση. Με δεδομένο πως ορισμένα από τα ως άνω ζητήματα συνδέονται στενά με στρατηγικές του κράτους για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση και του συστήματος επαγγελματικής επιμόρφωσης, η ενδυνάμωση ενός ουσιαστικού τριμερούς κοινωνικού διαλόγου είναι απαραίτητη. Σε αυτό το πλαίσιο, μία συζήτηση για τα προβλήματα του συνδικαλιστικού νόμου θα ήταν χρήσιμη. Ωστόσο, σε αυτό το πεδίο, δεν βλέπουμε κάποια αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

12. Ο ΟΑΕΔ πρέπει να εξετάσει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την αποτελεσματικότερη επανένταξη των ανέργων και την προσέλκυση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων καλά σχεδιασμένων επιδοτήσεων πρόσληψης με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου».

 
Πηγή

Ποια μεγάλη εταιρεία αποσύρεται από την κατασκευή smartphone; Μια ιστορική εταιρία στο κλάδο της κινητής τηλεφωνίας αλλάζει σελίδα, αφού αποσύρεται από την κατασκευή smartphone.
Η BlackBerry η εταιρεία που αγάπησαν στελέχη επιχειρήσεων και πολιτικοί, καθώς χάρη στα πληκτρολόγια που είχαν τα τηλέφωνά της και το πρωτοποριακό της σύστημα e-mailing, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται και δεν πρόκειται να ξαναβγάλει τηλεφωνική συσκευή.
Η Blackberry εδώ και χρόνια είδε το μερίδιο της αγοράς της να εξανεμίζεται, καθώς τα smartphones της Apple και των εταιρειών που «τρέχουν» με Android κυριάρχησαν.
Πέρσι επιχείρησε να κάνει «επιστροφή» με τηλέφωνο που «έτρεχε» Android, αλλά οι αναιμικές πωλήσεις έκαναν την απόφαση να εγκαταλείψει το χώρο του hardware.

Πηγή

Γιατί φωνάζουμε όταν πονάμε;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί λέμε «ωχ» ή φωνάζουμε «αααχ» όταν πονάμε; Την απάντηση δίνει μία νέα μελέτη που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ήχοι που χρησιμοποιούμε μάς βοηθούν να αντέχουμε τον πόνο. Η λεκτική έκφραση του πόνου είναι κοινή σε όλους τους λαούς και οι ήχοι της παραπλήσιοι. Οι Άγγλοι, λ.χ., φωνάζουν «άου» ή «άουτς», οι Νοτιοαφρικανοί «έια», οι Ιταλοί «άια» και οι Κινέζοι «άιο». «Κοινός μεταξύ τους είναι ο τρόπος παραγωγής του ήχου, κατά τον οποίο το στόμα απλώς ανοίγει, η γλώσσα παραμένει επίπεδη και τα χείλη δεν στρογγυλεύουν», γράφουν στην επιθεώρηση «Journal of Pain» επιστήμονες από τα Τμήματα Ψυχολογίας και Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης. «Είναι ένας απλός ήχος ο οποίος απαιτεί μικρό έλεγχο της άρθρωσης του λόγου, που με τη σειρά του επιτρέπει να αυξηθεί στο μέγιστο η ένταση του παραγόμενου ήχου.
»Με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί πολύ εύκολα και αποτελεσματικά να χρησιμοποιηθεί όταν πονάμε». Η νέα μελέτη διεξήχθη σε ομάδα 56 εθελοντών, οι οποίοι έπρεπε να κρατήσουν τα χέρια τους μέσα σε κατεψυγμένο νερό όσο περισσότερο μπορούσαν. Το πείραμα επαναλήφθηκε πέντε φορές. Στην πρώτη, οι εθελοντές μπορούσαν να φωνάξουν όταν ένιωθαν πόνο, ενώ στις υπόλοιπες έπρεπε να εκφράσουν τον πόνο τους δίχως να πουν λέξη.
Ειδικότερα, στο δεύτερο πείραμα έπρεπε απλώς να βγάλουν τα χέρια τους από το νερό όταν δεν άντεχαν άλλο, στο τρίτο να πιέσουν ένα κουμπί μόλις ένιωθαν πόνο, στο τέταρτο να ακούσουν μία ηχογράφηση του εαυτού τους να λέει «άου» και στο πέμπτο να ακούσουν την ηχογράφηση ενός άλλου ατόμου. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όταν οι εθελοντές μπορούσαν να φωνάζουν κατά το δοκούν, άντεχαν επί περισσότερη ώρα την έκθεση στο παγωμένο νερό. Κατά μέσον όρο άντεξαν τον πόνο επί 30 δευτερόλεπτα - πέντε περισσότερα απ’ ό,τι όταν δεν έλεγαν λέξη.
«Παρατηρήσαμε υψηλότερη αντοχή στον πόνο όταν οι εθελοντές έλεγαν “άου” απ’ ό,τι όταν παρέμεναν σιωπηλοί», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. «Αυτό υποδηλώνει ότι η λεκτική έκφραση ενδεχομένως δρα αναλγητικά, επιτρέποντας στο άτομο να αντέχει περισσότερο τον πόνο».
Οι ερευνητές δεν ξέρουν πως ακριβώς λειτουργούν τα επιφωνήματα του πόνου, αλλά πιστεύουν ότι τα αυτόματα μηνύματα που μεταδίδονται προς το κέντρο της ομιλίας στον εγκέφαλο, επεμβαίνουν στη μετάδοση των μηνυμάτων του πόνου. Με άλλα λόγια, λένε, αντέχουμε περισσότερο τον πόνο, διότι έστω και στιγμιαία αποσπάται η προσοχή του εγκεφάλου από αυτόν. Πηγή:tanea.gr

Πηγή

Η κατάσταση στην Ελλάδα και το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα βρεθούν στο επίκεντρο συζήτησης που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, παρουσία του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συζήτηση για την Ελλάδα διεξάγεται ενόψει του κρίσιμου Eurogorοup της 10ης Οκτωβρίου και την προοπτική έγκρισης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η μακροοικονομική κατάσταση της Ελλάδας, η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η προοπτική μελλοντικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το χρέος.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τονίζει ότι ζητά το συντομότερο δυνατό συμφωνία στα μέτρα για το χρέος, τα οποία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

«Έπειτα από χρόνια κρίσης και βαθιάς ύφεσης, η Ελλάδα αρχίζει και πάλι να ανακάμπτει. Στο πλαίσιο των τριών προγραμμάτων προσαρμογής, οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε ευρείες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η ΕΕ οφείλει να στηρίξει. Ωστόσο, η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας παραμένει αβέβαιη και δύσκολη για δεκαετίες. Ως εκ τούτου επείγει η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών ζητά το συντομότερο δυνατό συμφωνία στα μέτρα για το χρέος, τα οποία είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του τρίτου ελληνικού προγράμματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Πηγή

Ο Νίκος Αλεφάντος μίλησε στην εκπομπή "La Biri Biri" και αποκάλυψε ποιους δημοσιογράφους θα έδερνε αν συναντούσε, ενώ υποστήριξε πως η σύζυγος του μοιάζει με την ...Shakira...

Παράλληλα έκανε και κάποιες ομοφοβικές δηλώσεις...
Χειροποίητα κοσμήματα
«Ο Θεός είπε: Θα πάει ο άντρας με τη γυναίκα, δεν είπε θα πάει ο άντρας με τον άντρα», ανέφερε αρχικά.
Όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε αν του έλεγε ο εγγονός του ότι είναι gay, ο Νίκος Αλέφαντος βγήκε εκτός εαυτού:
«Ούτε να ξαναπατήσει θα του πω! Ούτε να ξαναπατήσει! Για δρόμο, για διάλυση! Από μικρό πλάθεται το παιδί. Εκτός αν βγει γεννημένο. Εγώ δεν τους πειράζω αυτούς, αλλά δε γουστάρω να πάει συγγενικό πρόσωπο σε αυτή την κατεύθυνση. Δε γουστάρω, πάει τελείωσε, πώς το λένε; Δεν μ’ αρέσει!
Τι ρατσιστής; Δε με νοιάζει!
Δεν τους πειράζω, αλλά δεν τους θέλω. Δεν βγαίνω έξω να τον δω στο δρόμο να τον πειράξω, στρίβω τη μούρη μου και φεύγω. Είναι τέτοιες οι αρχές μου, δεν μπορώ να προσαρμοστώ με τίποτα».

Πηγή
Ο Στάθης Στιβακτάκης πριν λίγο καιρό είχε κάνει πανικό με την γοητεία του και είχε δεχθεί πολλές προτάσεις για να συμμετάσχει σε διάφορα event, εκπομπές και σε διαφημίσεις!
Ο σέξι αγρότης δέχθηκε να είναι πρωταγωνιστής σε βίντεο κλιπ Κρητικού τραγουδιού, προκαλώντας πανικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείτε τα αμοντάριστα πλάνα από τα γυρίσματα του τραγουδιού με τίτλο  "Δε τσι φοβουμαι τσ' εγκρεμους ", του Χρήστου Στιβακτάκη, που πρωταγωνιστεί ο Στάθης.

Πηγή

Διαγραφές ακόμη και μέρους στεγαστικών δανείων προτίθενται να κάνουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου τους αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις…

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr



Πηγή


Η ιδιωτική εταιρεία διαστημικών πτήσεων SpaceX, έδωσε στην δημοσιότητα ένα video που αποκαλύπτει το “Διαπλανητικό Σύστημα Μεταφοράς” της...


 Το video δημοσιοποιήθηκε λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένες δηλώσεις του CEO της εταιρείας Elon Musk σχετικά με το σύστημα από το Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού.
Στο videο έχουμε την δυνατότητα να δούμε τον νέο πύραυλο της SpaceX, με την ονομασία BFR ή αλλιώς Big Fucking Rocket καθώς και το διαπλανητικό διαστημικό σκάφος της εταιρείας, το BFS ή αλλιώς Big Fucking Spaceship.
Όπως φαίνεται και από τα πρώτα δευτερόλεπτα του video, ο συνδυασμός του νέου πυραύλου και του διαστημοπλοίου είναι πολύ μεγαλύτερος από το Falcon 9 της ίδιας εταιρείας, με την Elon Musk να κάνει γνωστό μέσω του Twitter ότι μαζί με την βάση εκτόξευσης (launchpad) θα φτάνουν σε ύψος τα 122 μέτρα, ύψος σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του Falcon 9 που φτάνει τα 70 μέτρα. Το BFR θα έχει κατά την απογείωση 13.031.708.8 κιλά ώσης.
Στο παρελθόν, ο Elon Musk έχει πει ότι η επόμενης γενιάς μηχανή της SpaceX με την ονομασία Raptor –που δοκιμάστηκε μάλιστα με επιτυχία πρόσφατα από την εταιρεία- έχει περίπου 226.796,185 κιλά ώσης, οπότε το BFR θα χρησιμοποιεί περίπου 50-60 μηχανές Raptor στο πρώτο στάδιο της (το Falcon 9 για παράδειγμα που παράγει 771.107,029 ώσης χρησιμοποιεί 9 μηχανές Merlin).
Στο video εξομοίωσης, το οποίο παρουσίασε ο Elon Musk και κατά την διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου της SpaceX στο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, βλέπουμε ότι αφού ο πύραυλος φτάσει στο διάστημα, η SpaceX έχει στόχο να προσγειώσει ξανά το BFR στην βάση εκτόξευσης και πιο συγκεκριμένα στο Launch Pad 39A στο Kennedy Space Center (ήδη η εταιρεία έχει προσγειώσει στην ξηρά και σε… πλωτή βάση στην θάλασσα, εννέα φορές πυραύλους τύπου Falcon 9 οπότε σκοπεύει να κάνει και το ίδιο με το BFR, αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση θα απαιτηθεί αρκετά μεγαλύτερη ακρίβεια). Στην συνέχεια, ένας γερανός θα φορτώσει ένα νέο BFS στο BFR για να επαναληφθεί η διαδικασία.



Το BFS όπως φαίνεται και στο video θα διαθέτει ηλιακές συστοιχίες που θα αναπτύξει κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους προς τον Άρη, οι οποίες είναι σε θέση να παράγουν 200kW ισχύος. Το διαστημικό σκάφος θα ταξιδεύει με 62 χιλιάδες μίλια την ώρα, και κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα του Άρη, στο εξωτερικό του θα αναπτυχθούν θερμοκρασίες 1648,89°C. Τότε, θα χρησιμοποιήσει υπερηχητική ρετρο-πρόωση (πολλές μηχανές θα ανάψουν ταυτόχρονα) ώστε να προσεδαφιστεί αργά και με ασφάλεια στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.
Στην παρουσίαση του “Κάνοντας τους ανθρώπους, πολύ-πλανητικό είδος”, ο Elon Musk περιέγραψε με λεπτομέρειες την λειτουργία τόσο του πυραύλου BFR όσο και του διαστημικού σκάφους BSR. Όσον αφορά στην εποίκιση του πλανήτη Άρη, το μεγαλύτερο μέρος του hardware θα βρίσκεται ήδη στον Άρη πριν φτάσουν στον πλανήτη οι πρώτοι άνθρωποι, αν και εκτοξεύσεις θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται και αργότερα, για την αποστολή τροφίμων και άλλων προμηθειών.
Το διαστημικό σκάφος, που όπως αναφέραμε είναι τεράστιο, θα μεταφέρει περίπου 100 ανθρώπους ανά ταξίδι, και ο στόχος είναι να μεταφέρει 200 ανθρώπους ανά πτήση στο μέλλον ώστε το ταξίδι να γίνει οικονομικότερο (ανάλογα την χρονιά, το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει από 80 έως 150 ημέρες αλλά ο στόχος είναι να γίνει ακόμα συντομότερο, περίπου 30 ημερών). Το κόστος, για κάποιον που θα θέλει να ταξιδέψει στον Άρη, θα είναι περίπου $200.000, με προοπτικές να πέσει στα $100.000 ανά άτομο μέσα στα επόμενα χρόνια.
Πότε θα γίνουν όλα αυτά; O Elon Musk ελπίζει ότι –και αφού όλα πάνε καλά με την χρηματοδότηση, με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό κ.λπ- μέσα στο 2018 θα ξεκινήσουν οι δοκιμές του Διαπλανητικού Συστήματος Μεταφοράς, με τις δοκιμές του πυραύλου να ξεκινούν στα μέσα του 2019 και διάφορες δοκιμές σε τροχιά να ξεκινούν το 2020. Οι πρώτες μη επανδρωμένες πτήσεις για τον Κόκκινο πλανήτη θα ξεκινήσουν λίγο πριν από το 2023.


Πηγή
James Byron Dean (February 8, 1931 – September 30, 1955)
Μπορεί να έχουν περάσει 61 χρόνια από τον θάνατο του James Dean, όλα όμως δείχνουν ότι το είδωλο του «Επαναστάτη χωρίς αιτία» παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές.
Ακόμη και σήμερα, μάλιστα, νέοι ηθοποιοί νιώθουν ιδιαίτερα κολακευμένοι όταν τους αποδίδεται ο τίτλος: «ο νέος James Dean».
Το παράδοξο είναι ότι ο James Byron Dean πριν το θάνατό του σε ηλικία μόλις 24 ετών είχε πρωταγωνιστήσει σε τρεις μόλις ταινίες, στον «Επαναστάτη χωρίς αιτία» (1955), «Ανατολικά της Εδέμ» (1955) και «Γίγαντας» (1956).
Λίγο νωρίτερα είχε λάβει μέρος σε άλλες τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικά σήριαλ της εποχής, κρατώντας, όμως, μικρότερους ρόλους.
Παρόλα αυτά ο Dean προτάθηκε δυο φορές για βραβείο Oscar, καθώς και για άλλα βραβεία. Σε αναγνώριση, μάλιστα, του ταλέντου του το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στη 18η θέση της λίστας του με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.
Επιπλέον, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, οι κληρονόμοι του ηθοποιού συνεχίζουν να εισπράττουν κάθε χρόνο 5 εκατομμύρια δολάρια σε πνευματικά δικαιώματα.
Ο Αμερικανός ηθοποιός δεν υποδυόταν απλώς ριψοκίνδυνους χαρακτήρες, αλλά ήταν κι ο ίδιος ήταν θιασώτης του «ζην επικινδύνως.»
Γνωστή ήταν, εξάλλου, η αγάπη του για την ταχύτητα και τα γρήγορα αυτοκίνητα, η οποία και οδήγησε στο θάνατό του με την αγαπημένη του Porsche 550 Spyder. Ενδιαφέρουσα είναι, ακόμη, η ιστορία σχετικά με το αυτοκίνητο αυτό, το οποίο «συνεχίζει να σκοτώνει» ακόμη και μετά το θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού.
Όταν, λοιπόν, γνωστός συλλέκτης αγόρασε το –κατεστραμμένο πλέον- αυτοκίνητο για 2.500 δολάρια, ο μηχανικός που είχε αναλάβει να το μεταφέρει έσπασε το πόδι του όταν ένα κομμάτι του αυτοκινήτου έπεσε πάνω του. Στη συνέχεια, το αγωνιστικό αυτοκίνητο στο οποίο είχε τοποθετηθεί η μηχανή της μοιραίας Porsche είχε ένα τραγικό ατύχημα με αποτέλεσμα ο οδηγός του να σκοτωθεί ακαριαία.
Όταν ο συλλέκτης αυτός πούλησε τα λάστιχα, το αυτοκίνητο στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν καταστράφηκε και, επιπλέον, όσοι κατά καιρούς προσπάθησαν να κλέψουν ένα κομμάτι του για αναμνηστικό τραυματίστηκαν σοβαρά. Εν τέλει το αυτοκίνητο κατέληξε σε μια έκθεση για οδική ασφάλεια έως το 1960, προκαλώντας επίσης πολλά προβλήματα και ατυχήματα κατά τη μεταφορά του. Τα ίχνη της Porsche έχουν χαθεί έκτοτε.

Πηγή

Η αγωνία της οικογένειας του Μπεν Νίνταμ, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 1991, πήρε νέα παράταση, καθώς οι ανασκαφές που είχαν ξεκινήσει στο σημείο, όπου υποτίθεται ότι είχε θαφτεί το μικρό παιδί, έφεραν στην επιφάνεια ένα αρχαίο νεκροταφείο, ηλικίας 2.000 ετών!...



Οι Βρετανοί ερευνητές, ανέφεραν ότι οι 4-5 αρχαίοι τάφοι καθιστούς πιο δύσκολες τις έρευνες, καθώς θα πρέπει να ζητηθεί ειδική άδεια από το ελληνικό κράτος, για να συνεχιστούν. Παρ' όλα αυτά, ο επικεφαλής της ομάδας, Τζον Κάζινς, είπε ότι παρά τα εμπόδια, η ανασκαφή μπορεί να συνεχιστεί σε άλλα σημεία του οικοπέδου.

Το νεκροταφείο πιστεύεται ότι ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο και έχει ηλικία 1500-2000 ετών.

«Στοιχεία από τη δουλειά που κάναμε τόσα χρόνια μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Ενημερώσαμε την οικογένεια. Ενημερώσαμε την Αρχαιολογική Υπηρεσία στην Κω και μας είπαν να σταματήσουμε το σκάψιμο», είπε ο Βρετανός.

Πλέον οι ελπίδες των Βρετανών στρέφονται στους αρχαιολόγους, που πρέπει να αποφανθούν, αν το έδαφος στο συγκεκριμένο βάθος, θα μπορούσε να έχει «πειραχτεί», την περίοδο που εξαφανίστηκε ο Μπεν.

«Μόλις ξεθάψαμε την κορυφή αυτού που βρήκαμε, καταλάβαμε τι είχαμε μπροστά μας, σταματήσαμε τις έρευνες και πλέον έχουν αναλάβει οι αρχαιολόγοι το σημείο», είπε ο Κάζινς.

«Σίγουρα υπάρχει περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει στο σημείο αυτό, όμως δεν θα πρέπει να αποτελέσει λόγο για να καθυστερήσει η δουλειά μας σε άλλα σημεία του οικοπέδου».

Νωρίτερα σήμερα, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις αποσύνθεσης στο συγκεκριμένο σημείο. Αδυνατώντας να εξακριβώσουν αν είναι ανθρώπινα στοιχεία, το χώμα εστάλη σε ειδικό εργαστήριο στο Αμπερντίν της Σκωτίας.

Πηγή
Συγκλονίζουν οι εικόνες με τον πατέρα να περπάτα σε ποτάμι της Ινδίας κρατώντας το άρρωστο μωράκι του στα χέρια προσπαθώντας να φτάσει στο πλησιέστερο νοσοκομείο, σύμφωνα με την Daily Mail.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο 30χρονος πατέρας κρατώντας την 6 μηνών άρρωστη κόρη του στα χέρια περπάτησε τουλάχιστον 3 μίλια για να σώσει το παιδί του καθώς στο χωριό το οποίο διαμένει δεν υπάρχει γιατρός.
«Το βρέφος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό. Της χορηγήθηκαν τα απαραίτητα φάρμακα και πλέον δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο» δήλωσε ο γιατρός του νοσοκομείου.
Πηγή: Daily Mail

Πηγή
Οι Hybrid GTX 1070/1070 Κάρτες Γραφικών της EVGA κυκλοφορούν Η EVGA λανσάρει και επίσημα δύο κάρτες γραφικών που βασίζονται στο νέο GP104 chip της NVIDIA και εφοδιάζονται με ένα υβριδικό σύστημα ψύξης. Οι νέες κάρτες κάνουν χρήση των FTW performance υποσυστημάτων καθώς και RGB φωτισμού στο shroud τους. Κάτω από αυτό η EVGA περιλαμβάνει ένα baseplate που ψύχει τις μνήμες και τα VRM ενώ στο πίσω μέρος, ως συνήθως βρίσκεται και ένας τυπικός ανεμιστήρας, όχι όμως blower, που φέρνει φρέσκο αέρα στο εσωτερικό και κυρίως στο κύκλωμα τροφοδοσίας των 10 φάσεων.
Οι GeForce GTX 1080 & 1070 FTW HYBRID συνδέονται σε ένα ψυγείο των 120mm με καλαίσθητες braided σωληνώσεις ενώ επάνω του βρίσκεται εγκατεστημένος ένας ανεμιστήρας 100mm. Η GTX 1070 έχει boost clock 1797 MHz με τη GTX 1080 να τρέχει στα 1860 MHz boost με τις μνήμες να μένουν ανέγγιχτες και στα δύο μοντέλα, ακολουθώντας τους εργοστασιακούς από την NVIDIA. Παρακάτω, η εταιρία αναφέρει και τις επιπτώσεις που έχει το μελετημένο σύστημα ψύξης της στις νέες HYBRID εκδόσεις των 1080 και 1070 από την NVIDIA. Hwoxgr.
Πηγή
Πάντα θαυμάζουμε τους ανθρώπους με δημιουργικότητα και ο Ashley Yeates είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Πως θα μπορούσε άλλωστε χωρίς ταλέντο και φαντασία να μετατρέψει μια απλή καλύβα σε κάτι εκπληκτικό.

Όλα ξεκίνησαν με ένα σχέδιο για μια καλύβα χωρίς κάτι ξεχωριστό.
Μοιάζει με συνηθισμένη καλύβα, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε το εσωτερικό της (1)
Το σχέδιο σύντομα πέρασε στην πράξη και ο Ashley ξεκίνησε την κατασκευή…
Μοιάζει με συνηθισμένη καλύβα, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε το εσωτερικό της (2)
Έφτιαξε τους τοίχους.
Μοιάζει με συνηθισμένη καλύβα, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε το εσωτερικό της (3)
Τοποθέτησε την σκεπή.
Μοιάζει με συνηθισμένη καλύβα, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε το εσωτερικό της (4)
Και μια εγκατάσταση φωτισμού.
Μοιάζει με συνηθισμένη καλύβα, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε το εσωτερικό της (5)
Μια μικροσκοπική βεράντα έδωσε στην καλύβα χαριτωμένη εμφάνιση.
Μοιάζει με συνηθισμένη καλύβα, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε το εσωτερικό της (6)
Και επιτέλους ήταν έτοιμη!
Μοιάζει με συνηθισμένη καλύβα, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε το εσωτερικό της (7)
Όμως το εξωτερικό της καλύβας δεν προϊδεάζει γι’ αυτό που συναντά ο επισκέπτης μόλις μπει μέσα.
Μοιάζει με συνηθισμένη καλύβα, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε το εσωτερικό της (8)
…Σωστά καταλάβατε, πρόκειται για ένα μικρό σινεμά!
Μοιάζει με συνηθισμένη καλύβα, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε το εσωτερικό της (9)
Πλήρως εξοπλισμένο με φωτισμό κινηματογράφου και τα παραδοσιακά βελούδινα καθίσματα.
Μοιάζει με συνηθισμένη καλύβα, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε το εσωτερικό της (10)
Τι κινηματογράφος θα ήταν χωρίς λιχουδιές και ποπ κορν;
Μοιάζει με συνηθισμένη καλύβα, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε το εσωτερικό της (11)
Τι θα λέγατε για ένα παιχνίδι μετά την ταινία; Υπάρχει ένα ολόκληρο ράφι για να διαλέξετε.
Μοιάζει με συνηθισμένη καλύβα, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε το εσωτερικό της (12)
Σίγουρα θα θέλατε μια τέτοια καλύβα στην αυλή σας, έτσι δεν είναι; Το μόνο πρόβλημα, φυσικά, είναι πως μόλις οι φίλοι σας μάθουν γι’ αυτήν, θα θέλουν να μετακομίσουν στο σπίτι σας…
otherside.gr 

Πηγή

Ερευνητές στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν νέου τύπου συνθετικά οστά βγαλμένα από τρισδιάστατο εκτυπωτή...




για να αποκαταστήσουν με επιτυχία βλάβες στη σπονδυλική στήλη και στο κρανίο πειραματόζωων (τρωκτικών και μαϊμούδων). Σταδιακά, τα συνθετικά αυτά οστά ενσωματώνονται ομαλά στο σώμα και μετατρέπονται σε κανονικά οστά. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε μια πενταετία.

Τα κατά παραγγελία οστά -στις σωστές διαστάσεις ανά περίπτωση- βοήθησαν στην ανάπτυξη νέων φυσιολογικών οστών. Αντίθετα με άλλα οστικά μοσχεύματα, το νέο εκτυπώσιμο βιοϋλικό είναι εξίσου ελαστικό και ανθεκτικό, ενώ αναγεννά το οστό χωρίς την ανάγκη προσθήκης άλλων παραγόντων ανάπτυξης. Επίσης είναι εύκολο και γρήγορο στη χρησιμοποίησή του στο χειρουργείο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 'Ανταμ Τζάκους του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine".

Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για εξελιγμένα χαμηλού κόστους και εξατομικευμένα μοσχεύματα, που θα θεραπεύουν μια ευρεία γκάμα τραυμάτων στα οστά, από την ορθοπεδική χειρουργική και την οδοντιατρική μέχρι τις πλαστικές επεμβάσεις και τις εγχειρίσεις για καρκίνο των οστών.

Τα σημερινά οστικά μοσχεύματα είναι συχνά εύθραυστα και δύσκολο να προσαρμοστούν από τους χειρουργούς, υπάρχει κίνδυνος να απορριφθούν ως ξένο σώμα από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς (αν δεν προέρχονται από το δικό του σώμα), ενώ είναι συνήθως ακριβά και όχι εύκολο να παραχθούν για ευρεία χρήση.

Το νέο τεχνητό «Υπερ-Ελαστικό Οστό», όπως λέγεται, αποτελείται κυρίως από κεραμικό υλικό (υδροξυαπατίτη), το οποίο περιέχει ουσίες που υπάρχουν στα δόντια και στα οστά, καθώς και από ένα βιοσυμβατό πολυμερές (πολυκαπρολακτόνη) και ένα διαλύτη. Το μίγμα αυτό που αποτελεί το «μελάνι», είναι δυνατό να εκτυπωθεί σε λιγότερες από πέντε ώρες σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, να διπλωθεί, καθώς επίσης να προσκολληθεί σωστά στα άλλα οστά μέσω των ραμμάτων.

Όπως έδειξαν τα πειράματα στα ζώα, το νέο πορώδες και απορροφητικό συνθετικό οστό ενσωματώνεται γρήγορα με τους γύρω ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας την ταχεία (μέσα σε ένα έως δύο μήνες) αναγέννηση τόσο της σπονδυλικής στήλης στους αρουραίους, όσο και του κρανίου στους ρέζους μακάκους. Δεν υπήρξαν σημάδια λοίμωξης, φλεγμονής ή άλλων παρενεργειων.

«Το όραμά μας είναι να υπάρχουν τρισδιάστατοι εκτυπωτές στα νοσοκομεία, με ‘μελάνι' υπερ-ελαστικού οστού, ώστε οι χειρουργοί να δημιουργούν εξατομικευμένα εμφυτεύματα αυθημερόν», δήλωσε η ερευνήτρια Ραμίλε Σαχ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν.


Πηγή

Πέθανε ένας ΣΥΡΙΖΑίος πολιτικός και πάει στον Άλλο Κόσμο. Εκεί βλέπει τον Αγιο Πέτρο ο οποίος του λέει....



-Επειδή είσαι πολιτικός μεγάλων διαστάσεων θα σε αφήσω να περάσεις μια μέρα στην κόλαση και μια στον παράδεισο και μετα να επιλέξεις που σου αρέσει πιο πολύ να μείνεις…

Παίρνει το ασανσέρ ο πολιτικός και κατεβαίνει στην κόλαση. Εκει ανοίγει μια πύλη και βλέπει μπροστά του ένα τεράστιο γήπεδο του γκόλφ, κάτι φίλους του πολιτικούς που είχαν πεθάνει και αυτοί, ντυμένοι όλοι στην τρίχα, να παίζουν, να πίνουν και να διασκεδάζουν με κάτι νεαρές γκομεναρες…

Για ποτε πέρασε το 24ωρο χαμπάρι δεν πήρε…

Την άλλη μέρα παίρνει το ασανσέρ και ανεβαίνει στον παράδεισο, όπου πέρασε μια μέρα πηδώντας απο σύννεφο σε σύννεφο και παίζοντας άρπα όλη μέρα..!

Ερχεται ο Άγιος Πετρος το πρωί και του λέει…
-Τι αποφασισες να διαλεξεις;
-Κοιτα Αγιε Πετρο, καλός ο παράδεισος αλλα σαν την κόλαση δεν έχει..!
-Ενταξει, του λεει ο Αγιος Πέτρος…

Παίρνει λοιπον πάλι το ασανσερ ο πολιτικός και κατεβαίνει στην κόλαση, ανοιγει η πύλη και βλεπει μπροστα του μια τεραστια ερημο γεματη σκουπίδια, τους φίλους του ντυμένους με κουρέλια και κατι γριες να τους την πέφτουν… Τρελάθηκε!

Τρέχει στον Αγιο Πετρο και του λέει
-Τι πραγματα ειναι αυτα; Εγω άλλα ειδα χθες άλλα εζησα!

Οπότε του απαντα ο Αγιος Πετρος…
“Χθες ήταν προεκλογική εκστρατεία… Σήμερα ψήφισες!…”


Πηγή

Διευκρινίσεις για τα νέα τέλη κυκλοφορίας - μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η οποία έδειχνε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, παρά μόνο στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα - έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μέσω του Realfm 97,8 και της εκπομπής του Νίκου Στραβελάκη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην εκπομπή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «θα αλλάξουν τα τέλη κυκλοφορίας, με στόχο να γίνουν πιο δίκαια και πιο αναλογικά». Όπως διευκρίνισε, η συγκεκριμένη σημερινή εγκύκλιος είχε ως στόχο να ρυθμιστεί μόνο το ζήτημα των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ και όχι να προαναγγείλει ότι τα τέλη θα μείνουν τα ίδια.
Όπως έγινε γνωστό από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο πίνακας με τα νέα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πηγή
Του Γ. Γ.

 Ότι το τέλος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι προδιαγραμμένο και θα έχει την τύχη των προηγούμενων κυβερνήσεων (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά – Βενιζέλου) δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερη πολιτική αντίληψη για να το διαπιστώσει.
Η οργή και η απόγνωση στον κόσμο της εργασίας, στους απόμαχους της δουλειάς , σε όλα τα λαϊκά στρώματα ξεχειλίζουν. Και η σημερινή «δεύτερη φορά αριστερή κυβέρνηση» με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε την περασμένη Τρίτη επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι είναι θεραπαινίδα στις ορέξεις  των τοκογλύφων δανειστών του ελληνικού κράτους. 

Ολες οι αστικές κυβερνήσεις, απ’ το 2010 μέχρι σήμερα, με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις που εφαρμόζουν μέχρι κεραίας, αποδείχτηκαν εντολοδόχοι της ντόπιας αστικής τάξης και των ξένων δανειστών του ελληνικού κράτους.
Εγκληματούν βάρβαρα σε βάρος  μας με την τελευταία πράξη τους που «κοσμεί» το «ποινικό μητρώο» τους το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.
(Άλλη πονεμένη ιστορία η βαθιά νάρκωση στην οποία βρίσκεται το μαζικό εργατικό κίνημα,  σε σημείο που η προσωρινή ματαίωση πλειστηριασμού μια λαϊκής κατοικίας,  που κατάφεραν κάποιες δεκάδες άτομα, να μας φαίνεται μεγάλη νίκη).

Και όπως γράφαμε και σε περασμένη ανάρτησή μας για το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του νερού υπεύθυνα είναι όλα τα αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) που ψήφισαν το καλοκαίρι του 2005 το τρίτο μνημόνιο στις δεσμεύσεις του οποίου περιλαμβάνεται και η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων εταιρειών ύδρευσης.

Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν είναι αμείλικτα και δεν βρίσκουν απάντηση από τους κυβερνητικούς αρμόδιους.
Το παρακάτω δημοσίευμα είναι από το «Ποντίκι»

 Οργή για το νερό

Η μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά λάθη που έχει κάνει η κυβέρνηση, λάθος που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, αφού θα έπρεπε να έχει επιτύχει με κάθε κόστος την εξαίρεσή τους από τη μεταφορά τους στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Στρατηγικό λάθος ολκής, τη στιγμή που έβαλε στον «ντορβά» ακόμα και της πώλησης έναν φυσικό πόρο αναντικατάστατο, για τον οποίο η λογική της διαχείρισής του με κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας μόνο ως αστείο μπορεί να θεωρηθεί.

Οι αλλαγές στη διατύπωση που έγιναν προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ως έτοιμοι από καιρό βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων μόνο θυμηδία προκαλούν, αφού στον νόμο προστέθηκαν δυο αμίμητες παράγραφοι έτσι ώστε, δήθεν, να προστατευθεί το δημόσιο αγαθό.

Η πρώτη είναι ότι η αξιοποίηση των ΔΕΚΟ θα γίνει «με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τον σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις», λες και ένας νόμος χρειάζεται για να πείσει να κάνει «δήλωση» νομιμοφροσύνης...

Και η δεύτερη ότι η αξιοποίηση «δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του ελληνικού Δημοσίου από αυτές», όπου ο όρος «αποξένωση» ως επιλογή του νομοθέτη μόνο ως ψυχολογική κατάσταση μπορεί να εκληφθεί εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί.

Τα κυβερνητικά στελέχη, όμως, δεν μπορούν να απαντήσουν στα ερωτήματα που θέτουν επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς, τα οποία θέτουν όλοι οι νοήμονες πολίτες.
. Για ποιον λόγο, δηλαδή, μπήκαν στο Υπερταμείο δυο εταιρείες κερδοφόρες που διαχειρίζονται ένα αγαθό, το  μονοπώλιο του οποίου έχει μόνον η φύση και κανένας άλλος.
. Για ποιον λόγο οι δυο εταιρείες ύδρευσης χρειάζονται έναν ιδιώτη για να «αξιοποιηθούν» τη στιγμή που η τεχνογνωσία που κατέχουν είναι άριστη και η «πελατεία» εξασφαλισμένη εκ των πραγμάτων.
. Για ποιον λόγο η κυβέρνηση μετέφερε στο Υπερταμείο ένα αγαθό που δεν αποτελεί «ιδιωτική περιουσία» του Δημοσίου, που δεν αποτελεί οικονομικό, άλλα φυσικό πόρο.
. Για ποιον λόγο επέλεξε η κυβέρνηση να βάλει στο παιχνίδι εν έτει 2016 το μοντέλο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας της δεκαετίας του '80 και του '90, ένα μοντέλο που επέβαλε την εξαγορά των δικτύων ύδρευσης από ιδιωτικές εταιρείες και το οποίο απέτυχε παταγωδώς, αφού πρώτα οδήγησε σε τρομακτική αύξηση των τιμολογίων.
. Για ποιον λόγο η κυβέρνηση δεν έβαλε έστω αυτή την κόκκινη γραμμή, υπερασπιζόμενη το αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασης στο νερό, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Και δεν μπορούν να απαντήσουν τα κυβερνητικά στελέχη σε αυτές τις ερωτήσεις γιατί τότε θα έπρεπε να εξηγήσουν την εμμονή των εταίρων και δανειστών στο θέμα του νερού, εμμονή που σχετίζεται με τις μεγάλες και κυρίως ευρωπαϊκές πολυεθνικές που, πλέον, έχουν αποτύχει ως «νερουλάδες», ποντάρουν στην πώληση τεχνολογίας, στα δικαιώματα νερού και στη δημιουργία άλλων παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων

Πηγή
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το τι συνέβαινε στο Γ' Ράιχ όσον αφορά στη χρήση ναρκωτικών- και συγκεκριμένα μεταμφεταμίνης- αποκαλύπτει ο Γερμανός συγγραφέας Νόρμαν Όλερ, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την εικόνα που έχουμε σχετικά με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Όλερ παρουσιάζει τα στοιχεία αυτά στο βιβλίο του, «Der totale Rausch» το οποίο στην αγγλική έκδοσή του φέρει τον τίτλο «Blitzed». Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, σύμφωνα με τον Γερμανό συγγραφέα, ήταν μεγάλος ο ρόλος που έπαιξαν η κοκαΐνη, η ηρωΐνη, η μορφίνη και οι μεταμφεταμίνες, όχι μόνο στις τελευταίες ημέρες του Χίτλερ (ο οποίος, σύμφωνα με τον Όλερ, ήταν εντελώς ναρκομανής, με τσακισμένες φλέβες, όταν πήγε στο τελευταίο του καταφύγιο) αλλά και στην εισβολή στη Γαλλία το 1940. Το βιβλίο εκδόθηκε στη Γερμανία πέρυσι, έγινε μπεστ σέλερ και έχει μεταφραστεί σε 18 γλώσσες. Αν και δεν είναι ιστορικός, έχει λάβει πολύ καλές κριτικές, με τον Ίαν Κέρσο, Βρετανό ιστορικό που θεωρείται ο μεγαλύτερος ειδικός του κόσμου στη ναζιστική Γερμανία και τον Χίτλερ, να εκφράζεται ιδιαίτερα θετικά.
Όπως αναφέρει ο Όλερ, η όλη υπόθεση άρχισε στις ημέρες της Δημοκρατίας της Βαϋμάρης, όταν η γερμανική φαρμακευτική βιομηχανία ανθούσε, με τη χώρα να εξάγει σημαντικές ποσότητες οπιοειδών και κοκαΐνης, οπότε τα ναρκωτικά ήταν διαθέσιμα παντού. Κατά την περίοδο αυτή ο εσώτερος κύκλος του Χίτλερ δημιούργησε την εικόνα ενός άτρωτου αρχηγού, ο οποίος εργαζόταν ασταμάτητα για το καλό της χώρας του και δεν επέτρεπε τοξίνες- ούτε καν καφέ- στο σώμα του. Ως εκ τούτου, όταν οι Ναζί ανέβηκαν στην εξουσία το 1933, τα «αποπλανητικά δηλητήρια» τέθηκαν εκτός νόμου, και οι χρήστες ναρκωτικών χαρακτηρίστηκαν «εγκληματικά παρανοϊκοί». Άλλοι εκτελούνταν με θανατηφόρες ενέσεις και άλλοι στέλνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επίσης, η χρήση ναρκωτικών συνδέθηκε και με τους Εβραίους.
adolph hitler

Ωστόσο, κάποια ναρκωτικά ήταν χρήσιμα, ειδικά σε μια κοινωνία που ήταν αποφασισμένη να ακολουθήσει τον απίστευτα δραστήριο «Φύρερ». Στην εταιρεία Temmler στο Βερολίνο, ο Φριτς χημικός Χάουσιλντ, εμπνευσμένος από την επιτυχή χρήση της βενζενδρίνης (αμφεταμίνη) από τους Αμερικανούς στους Ολυμπιακούς του 1936, άρχισε να αναπτύσσει το δικό του «θαυματουργό φάρμακο», και έναν χρόνο αργότερα κατοχύρωσε την πρώτη γερμανική μεθυλαμφεταμίνη (μεταμφεταμίνη), το Pervitin. Σύντομα η χρήση του εξαπλώθηκε παντού, σε κάθε στρώμα της κοινωνίας (από γραμματείς και νοικοκυρές μέχρι οδηγούς τρένων) ως φάρμακο που τόνωνε την αυτοπεποίθηση και βελτίωνε τις επιδόσεις. Παράλληλα, βοηθούσε στην απώλεια βάρους. Ο Όλερ την περιγράφει ως «ο εθνικοσοσιαλισμός σε χάπι».
Γρήγορα πέρασε και στους στρατιώτες, και μάλιστα ο Όττο Ράνκε, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενικής και Αμυντικής Φυσιολογίας είχε αναλάβει την προστασία των στρατιωτών από τη φθορά, και κατέληξε στο συμπέρασμα πως το Pervitin ήταν ιδανικό για τους εξαντλημένους στρατιώτες, μειώνοντας σημαντικά την ανάγκη για ύπνο και τις αναστολές.
Το 1940, εν όψει της εισβολής στη Γαλλία, εστάλη διάταγμα στους στρατιωτικούς γιατρούς στις οποίες συστηνόταν οι στρατιώτες να παίρνουν μια ταμπλέτα την ημέρα, δύο το βράδυ σε μικρό χρονικό διάστημα και άλλη μία ή δύο ταμπλέτες ανά δύο ή τρεις ώρες αν χρειαζόταν. Έγινε παραγγελία 35 εκατομμυρίων ταμπλετών για τον στρατό (Wehrmacht) και την πολεμική αεροπορία (Luftwaffe).
wehrmacht soldiers
Ερωτηθείς για το αν ο «κεραυνοβόλος πόλεμος» (Blitzkrieg) ήταν αποτέλεσμα της χρήσης μεταμφεταμίνης, ο Όλερ θεωρεί ότι υπάρχει σύνδεση. «Η εισβολή της Γαλλίας κατέστη δυνατή λόγω των ναρκωτικών. Χωρίς ναρκωτικά δεν υπήρχε εισβολή. Όταν ο Χίτλερ άκουσε για το σχέδιο εισβολής μέσω των Αρδεννών, το λάτρεψε. Ωστόσο η ανώτατη διοίκηση του είπε ότι δεν ήταν δυνατόν, τη νύχτα οι στρατιώτες θα έπρεπε να ξεκουραστούν, οι συμμαχικές δυνάμεις θα υποχωρούσαν και τα γερμανικά στρατεύματα θα κολλούσαν στα βουνά. Αλλά μετά εστάλη το προαναφερθέν διάταγμα, που επέτρεψε στους στρατιώτες να μείνουν ξύπνιοι για τρία μερόνυχτα. Ο Ρόμμελ (τότε διοικητής τεθωρακισμένης μεραρχίας) και όλοι οι διοικητές τεθωρακισμένων ήταν υπό την επήρεια- και χωρίς τα άρματα μάχης, σίγουρα δεν θα είχαν νικήσει».
Οπότε, τα ναρκωτικά θεωρήθηκαν αποτελεσματικό όπλο από την ανώτατη διοίκηση. Το 1944-1945, όταν είχε φανεί πως η ήττα ήταν σχεδόν αναπόφευκτη, το γερμανικό ναυτικό ανέπτυξε μια σειρά μονοθέσιων υποβρυχίων, που θα μπορούσαν να φτάσουν και να ανεβούν τον Τάμεση. Ωστόσο, αυτό προϋπέθετε ότι οι άνδρες θα έπρεπε να μένουν άγρυπνοι για ημέρες. Ο Γκέρχαρντ Ορτσεχόφσκι, επικεφαλής φαρμακολόγος της ανώτατης ναυτικής διοίκησης στη Βαλτική άρχισε την ανάπτυξη ενός νέου υπερ-φαρμάκου: Μιας τσίχλας κοκαΐνης που θα ήταν το πιο σκληρό ναρκωτικό που είχαν πάρει ποτέ Γερμανοί στρατιώτες. Δοκιμάστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Σαχσενχάουσεν: Οι αιχμάλωτοι εξαναγκάστηκαν να περπατούν μέχρι να πέσουν κάτω. Ωστόσο, οι άνδρες που χειρίζονταν τα υποβρύχια δεν βοηθήθηκαν, καθώς προκαλούνταν ψυχωτικά επεισόδια, οπότε η δυνατότητα να παραμένουν ξύπνιοι για επτά ημέρες δεν βοηθούσε σε κάτι.
adolph hitler

Από πλευράς του, ο Χίτλερ ήταν στον δικό του κόσμο, με τη βοήθεια του προσωπικού του γιατρού, δόκτορος Μορέλ, που είχε κάνει φήμη χάρη στις ενέσεις βιταμινών που έδινε στους ασθενείς του. Μετά την ασθένεια του «Φύρερ» το 1941, άρχισε να χρησιμοποιεί όλο και πιο σκληρά φάρμακα, όπως ορμόνες ζώων και ένα «θαυματουργό φάρμακο», το Eukodal, «ξάδελφο» της ηρωίνης, που προκαλούσε αίσθημα ευφορίας στον χρήστη (οξυκωδόνη). Σύντομα ο Χίτλερ ήταν εξαρτημένος, χρησιμοποιώντας το μαζί με κοκαΐνη, που είχε αρχίσει να παίρνει μετά από την απόπειρα δολοφονίας του με βόμβα, για πρόβλημα στα αυτιά. Ο Όλερ θεωρεί ότι ο Μορέλ επεδίωξε εσκεμμένα να τον κάνει ναρκομανή. Σημειώνεται πως ο Μορέλ από ένα σημείο και μετά είχε αναλάβει και τον Μουσολίνι.
Ωστόσο, η καταστροφή των εργοστασίων παραγωγής Eukodal και Pervitin προκάλεσε προβλήματα, με τον Χίτλερ να αρχίζει τον Φεβρουάριο του 1945 να παρουσιάζει σύνδρομο στέρησης. «'Ολοι μιλούν για την κακή του υγεία τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν υπήρχε ξεκάθαρη εξήγηση. Έχουν πει ότι ήταν Πάρκινσον. Για μένα είναι προφανές ότι επρόκειτο για σύνδρομο στέρησης. Πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο. Έχανε έναν παγκόσμιο πόλεμο, και έμενε χωρίς ναρκωτικά». 
huffingtonpost.gr 

Πηγή